Close search

Sto let není žádný věk. Kolika se dožili nejstarší lidé na světě?

YouTube Zdroj: YouTube

Dožít se úctyhodného věku je asi snem většiny z nás. Po letech práce odejít do penze a užívat si klidu, rodiny a vnoučat. Jsou ale lidé, kteří tento sen dotáhli ještě dál a stali se světovými rekordmany díky svému stáří.

Kdo by si alespoň na chvíli nechtěl užívat zaslouženého odpočinku, rodiny a třeba i cestovat. O tom, že život s odchodem do penze rozhodně nekončí, by mohli vyprávět šampioni v dlouhověkosti. 

Záhadná Francouzka

Za nejznámější a také nejdéle žijící ženu na světě se považuje Jeanne Calmentová, která se narodila ve Francii ve roce 1875. Během svého dlouhého života se osobně potkala i se světoznámým nizozemským malířem Vincentem van Goghem. Kolem skutečného věku Calmentové se točí mnoho otazníků, kritici se totiž domnívají, že totožnost Jeanne si přivlastnila její dcera Yvonne a skutečná Jeanne zemřela ještě ve třicátých letech dvacátého století. Tuto teorii se ale nepodařilo dokázat, proto je Jeanne považována za nejdéle žijící osobu na světě. Calmentová zemřela v roce 1997 ve věku 122 let a 164 dnů. 

Nejstarší Američanka

Pokud by se jednou skutečně ukázalo, že pochybnosti okolo Calmentové jsou pravdivé, tak by se nejdéle žijící ženou na světě stala Sarah Knaussová. Přesto této ženě, která se narodila v roce 1880 a dožila se neuvěřitelných 119 let a 97 dnů, patří zaslouženě titul nejdéle žijící Američanky na světě. 

Dlouhověká Japonka

Nabi Tadžimová se stala v roce 2017 nejdéle žijící osobou na světě. V ten moment měla více než 140 potomků, sama byla přitom matkou 9 dětí. Svůj vysoký věk přisuzovala kvalitnímu jídlu a dlouhému a kvalitnímu spánku. Tadžimová zemřela v roce 2018 ve věku 117 let a 260 dnů. 

Jediný muž

Nejdéle žijícím mužem na světě, který se alespoň přiblížil k věku nejdéle žijících žen, byl Japonec Džiróemon Kimura. Pocházel z Japonka a narodil se v roce 1897. V roce 2012 zemřel ve věku 116 let a 54 dní. 

V roce 2019

Na začátku března oslavila své 116. narozeniny Japonka Kane Tanakaová, která se v tomto roce stala nejstarší žijící osobou na zemi. Tanakaová se narodila v roce 1903 a díky svému úctyhodnému věku byla zanesena do Guinnessovy knihy rekordů. 

Nejčtenější články