Close search

Stále více lidí volí laserové operace očí jako způsob zlepšení kvality života

pixabay Zdroj: pixabay

Někteří šťastlivci prožijí celý život bez jediné dioptrie, někdo má oční vadu již od mládí a většinu z nás postihnou problémy se zrakem ve zralém věku. Nejjednodušší řešení je nošení brýlí či kontaktních čoček, a dnes díky i operativní řešení dříve neřešitelných vad.

Jen ten, kdo prožil životní etapu bez potřeby nosit brýle, následně etapu s nimi a nakonec opět bez nich dokáže ocenit možnosti, které nám dnes nabízí oční chirurgie. Ten úžasný pocit, kdy vyjdeme ze zdravotnického zařízení a tam, kde jsme dřív viděli jen rozmazané skrvny, jsou najednou ostré kontury písmen či obrázků. Najednou jsme i bez brýlí schopni přečíst jídelní lístek v intimní atmosféře restaurace, či ocenit ladné křivky partnera či partnerky.  

Ale i ti, kteří nosí kvůli své vadě brýle již od ranného dětství a ty jsou pro ně naprostou samozřejmostí, budou jistě souhlasit s tím, že život bez brýlí je zkrátka kvalitnější.

Jsou asi dva základní druhy chirurgických výkonů, které se dnes již zcela běžně provádějí. Jsou to zaprvé laserové korekce krátkozrakosti a za druhé nahrazení našich biologických již méně funkčních čoček umělými. První metoda je především pro mladé osoby ke zbavení se krátkozrakosti. Druhá je pro starší lidi, kterým se tím odstraní tzv. stařeckí vetchozrakost nebo šedý zákal.

Jestliže lékaři nezjistí žádný problém, který by bránil provést operaci, je potom na každém, zda si třeba odřekne jednu dovolenou v Egyptě a raději se zbaví brýlí. Mnoho lidí, kteří měli drahé multifokální čočky v brýlích a nechovali se k nim tak  jak se patří, utratí za obnovu svých poškrábaných či rozbitých skel v brýlích takové peníze, že náklady za operaci mají za rok až za dva zpět. Zkvalitnění života a za odměnu plnější peněženka za to stojí.

Jako hub po dešti se objevilo velké množství soukromých zdravotnických subjektů, které nabízejí chirurgické řešení problémů se zrakem. Oční chirurgie se stala vzhledem k tom, co nabízí velmi dobrým businessem. Asi i z tohoto důvodu vzhledem ke konkurenci jde cena výkonů proti inflaci a za poslední roky se u mnohých klinik dokonce i výrazně snížila.

Všem, kdo o operaci uvažují, však vřele doporučujeme velmi dobře uvážit, komu se svěřit do rukou, jde přece o vaše oči, o váš zrak. Pečlivého výběru správné kliniky bez ohledu na kritérium nejnižší ceny určitě nebude nikdo litovat.

Takže teď stačí jen překonat ostych, strach z oslepnutí a hurá do nové kvality vidění života. Jediný, kdo z tohoto vývoje asi nemá radost, jsou klasičtí výrobci brýlí, skleněných či kontaktních čoček a oční optici, i když zůstává pořád spousty lidí celý život závislých na těchto pomůckách.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu