Close search

Sportujete? Nezapomínejte na pravidla, která vám zajistí vysokou fyzickou výkonnost

pixabay Zdroj: pixabay

Asi každý z nás někdy zaznamenal pokles fyzické výkonnosti při sportu. Ať už cvičíte rekreačně, pro radost nebo profesionálně, měli byste vědět jaké potraviny vám zvýší fyzický výkon a výdrž a doplní potřebné minerály a živiny, které během zátěže tělo přirozeně ztrácí.

Stravou k fyzické výkonnosti

Asi víte, že profesionální sportovci se řídí přísným výživovým plánem v období před závodem, během něj a po něm. Plán má zajistit jejich tělu přísun energie a optimalizovat jejich sportovní výkon během závodu. Stejně jako je tomu u profíků, i váš sportovní výkon ovlivňuje mnoho faktorů, jako je míra trénovanosti, regenerační techniky a samozřejmě i kvalita vaší výživy.

Pokud nejíte potraviny, které podpoří vaší kondici, můžete pociťovat slabost a únavu a být náchylnější ke zranění či nemoci. Proto je důležité poskytnout tělu všechny nezbytné nástroje k tomu, abyste dosáhli výborných výsledků a také co nejlépe regenerovali.

Dodejte tělu dlouhodobou energii

Hlavním zdrojem energie pro udržení výkonu a výdrže zejména při vytrvalostních sportech jsou pro tělo sacharidy, které tělo rozkládá na molekuly glukózy. Glykogen je forma glukózy, rozštěpené a určené ke skladování v játrech. Když je hladina glykogenu nízká, váš fyzický potenciál to může negativně ovlivnit. Nejlepší zdroje sacharidů jsou ty, jež nabízejí pomalé uvolňování energie, např. zelenina, celá zrna, quinoa, špalda a tmavá rýže.

Ty nejlepší bílkoviny

Bílkoviny jsou nezbytné pro trénink i regeneraci a jejich potřeba závisí na intenzitě a trvání pohybové aktivity. Dobrou pomůckou pro výpočet denního příjmu je pravidlo „jeden gram bílkovin na každý kg hmotnosti“. Bílkoviny jsou třeba k regeneraci a opravám svalové tkáně během tréninku, a je tudíž nutné zařadit do jídelníčku mnoho jejich kvalitních zdrojů, např. bio vejce, luštěniny, ořechy a semínka, kuřecí maso, ryby z volného moře a také ale s mírou bio maso z přirozeně živených zvířat.

Prospěšné oleje

Mastné kyseliny ze zdravých olejů patřících do rodiny omega-3, jako je rybí tuk, chia nebo lněná semínka, mohou podpořit regeneraci, přispívat k protizánětlivým procesům a vyživovat buněčné membrány, čímž dochází ke zvýšení výkonu na úrovni buněk.

Nezapomínejte pít

Hydratace je klíčová, protože ztráta tekutin snižuje výkon i výdrž. Nezbytné je doplnění základních živin, zejména sodíku, draslíku, vápníku a hořčíku.

Dostatek živin

Ostatní živiny, potřebné k tomu, aby z nich metabolismus vytěžil energii, zahrnují vitamíny celé skupiny B. Ty jsou v čočce, celých zrnech, mandlích, chřestu, špenátu a avokádu. Hořčík a vápník jsou minerály nezbytné pro fungování svalů a nervů – dejte se na listovou zeleninu, sezamová semínka, fíky, brokolici a čínské zelí. Železo nezbytné pro tvorbu hemoglobinu, a tudíž pro účinný transport kyslíku po těle až ke svalovým buňkám, naleznete v oříšcích a semínkách, v luštěninách a v bio mase. Pro zvýšení výkonu se doporučuje červená řepa, listová zelenina, okurka, zázvor, chia semínka nebo himalájská sůl. Ta působí preventivně proti svalovým křečím a doplňuje chlorid sodný, který se při zátěži ztrácí.

Nejčtenější články