Close search

Spánek se po narození dítěte navždy změní. Kolik let může trvat deficit?

Pixabay Zdroj: Pixabay

Narození dítěte se stává pro rodiče jedním z nejkrásnějším okamžiků v životě. Celý jejich svět se mění, veškeré dění se točí kolem malé ratolesti. Přibývají nové problémy i radosti, jenom ten spánek nenávratně mizí. Situace je o něco horší pro mámy, které po narození dítěte mají silnější spánkový deficit než otcové.

Založení rodiny je účinným způsobem, jak se rozloučit se spánkem. Probdělé noci, pláč i stres bývají pro novopečené rodiče největším problémem po narození dítěte. Každý budoucí rodič nejspíš tušil, že s příchodem potomka se nějaký čas nevyspí. Vědci se ale na spánek partnerů po narození dítěte zaměřili podrobně a zjistili, že nedostatek odpočinku se může protáhnout i na šest let.

Mezi nejnáročnější období pro rodiče patří první tři měsíce po narození dítěte. Ukázalo se také, že spánkový deficit vzniká více u žen. Největší pokles spokojenosti s kvalitou odpočinku ženy zaznamenávají během prvního roku rodičovství. Matky přicházejí v průměru o 40 minut spánku každý den, během prvních tří měsíců deficit přesahuje v průměru i jednu hodinu. Otcové z celé situace podle vědců vycházejí o něco lépe, přesto spánkový deficit také pociťují.

Není ale všem dnům konec a i rodiče se jednou dočkají zasloužilého oddechu. Může to sice trvat i několik let, ale s postupem času se spánek zlepšuje. Podle vědců je ale malá pravděpodobnost, že odpočinek bude stejný jako před narozením potomků. K rodičovství totiž neodmyslitelně patří starost a péče o své ratolesti, která kvalitu snu může také ovlivňovat.

Deprivace spánku je fyzicky i psychicky náročná. I když si rodiče často myslí, že si se situací musí poradit zcela sami, není tomu tak. Přijmout například nabízenou pomoc od rodiny nebo přátel může mít skutečně pozitivní vliv a pomoci, obzvláště novopečeným rodičům, starost o milované dítě zvládnout.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu