Close search

Sociální sítě jsou nebezpečný nástroj: U uživatelů mohou vyvolat deprese

Pixabay Zdroj: Pixabay

Nedávné studie ukázaly, že používání sociálních sítí může mít vliv vaše na psychické zdraví. Samozřejmě, jejich nadměrné a každodenní používání uškodí každému, ale podle odborníků není tak důležité, jak často je používáte, ale jakým způsobem.

Život na sociálních sítích totiž není zdaleka vždy příjemný a pokud patříte mezi jedince, kteří svůj vlastní život neustále srovnávají skrze příspěvky a fotografie s životy těch druhých, může vám v budoucnu hrozit problém. Když se totiž na svém profilu budete výhradně věnovat tomu, že si budete číst láskyplné příspěvky jiných párů, nebo prohlížet romantické fotografie z pláží nebo drahých večeří, které si vy nemůžete dovolit, budete se cítit špatně a méněcenně.

V takové chvíli je potřeba si uvědomit, že příspěvky na sociálních sítích mají velmi daleko k realitě. Lidé se totiž vždy snažili ukázat světu v tom nejlepším světle a díky sociálním sítím jsou nyní jejich možnosti skoro neomezené. Tato skutečnost je sice všeobecně známá, přesto bývá těžké si uvědomit že to, co vidíte na stěnách svých přátel, většinou není pravda.

Odborníci se shodují, že pokud se zaměříte na úspěchy a sebechválu ostatních uživatelů sociálních sítí, může vám v horším případě hrozit deprese. Proto je důležité vědět, jak svůj čas na internetu trávit, abyste si zbytečně neničili zdraví. Zkuste tedy, místo profilů svůj přátel a horlivých diskuzí s naprosto neznámými lidmi, zaměřit na skupiny, které vás naopak propojí s lidmi, se kterými máte něco společného, třeba zájmy. Klidně sledujte stránky s roztomilými zvířaty, nebo si čtěte vtipy, vyhněte se ale zbytečným konfliktům, které by vaší psychice mohly jenom přitížit.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu