Close search

Sladidlo místo cukru? Není důkaz, že zhubnete a můžete si přivodit cukrovku

Pixabay Zdroj: Pixabay

Nemocí 21. století je obezita. Lidé spotřebují větší množství kalorií, než jsou schopni během dne spálit. Není tedy divu, že se velké oblibě těší sladidlo. Podle vědců, ale nemá vliv na hubnutí a dokonce může způsobovat cukrovku.

Země, ve kterých žije vysoké množství lidí s nadváhou, vytáhly do boje proti nezdravému jídlu. Nutí tedy společnosti omezovat cukr v produktech, jak to jen jde.  Konzumace levných, snadno dostupných, a samozřejmě sladkých, potravin ale není na ústupu a proto se mnohé společnosti snaží zaměňovat přírodní cukr sladidlem. Takové potraviny pak nesou názvy jako "nula kalorií" nebo "light". Sladidla se tak přidávají do jídla a nápojů, aby byla pro zákazníky, kteří se například i snaží bojovat s nadváhou.

Existuje několik druhů sladidel. Některá jsou umělá jako sacharin nebo aspartam, jiná v sobě obsahují přírodní složky z rostlin stévie nebo xylitol, který se také nazývá dřevný cukr. Tato sladidla se nyní běžně používají jako záměna cukru v potravinách a nápojích, právě kvůli rostoucímu počtu obézních lidí po celém světě. Vzhledem k tomu, že jeden gram cukru má čtyři kalorie a sladké potraviny, které se těší velké oblibě často, obsahují veliké množství cukru, pak není divu, že mnozí zákazníci začínají dávat přednost produktům obsahujícím  sladidla.

Podle nového výzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny v British Medical Journal, ale sladidlo nemá velký vliv na ztrátu tělesné hmotnosti. Mezinárodní zdravotnická organizace WHO také varuje před přístupem prodejců, kteří sladidla prezentují jako zdravou náhražku obyčejných cukrů. Podle názorů odborníků ale konzumace potravin, které obsahují umělá sladidla může růst váhy podpořit. I když toto tvrzení může znít nepravděpodobně, tak je celkem logické. Jelikož podle vědců nadměrná konzumace sladidel poškozuje přirozené bakterie, které se nacházejí v lidských střevech a následně se tělo stává méně schopných zpracovávat glukózu.

Podle serveru Independent vědci také při pokusech na krysách zjistili, že konzumace sladidel může vést k trvalým změnám v lidské krvi. Tyto změny jsou úzce spojeny s výskytem obezity a cukrovkou.

Zdravý životní styl je velmi důležitý hlavně v době, kdy mnoho lidí má "sedavé" povolání. Přesto je třeba si dávat pozor na potraviny, které konzumujeme, aby skutečně našemu tělu prospívaly a neměly opačný efekt.

Nejčtenější články