Close search

Rozvod se blíží, ale jak to říct dětem? Bude lepší, když to vysvětlí jenom jeden z rodičů

Pixabay Zdroj: Pixabay

Rozvod je velkou životní zkouškou pro každé nevydařené manželství. Zároveň je ale také velkou zátěží pro děti, které se s rozchodem rodičů budou muset vyrovnat. To, jak budou děti vnímat a prožívat tuto velmi náročnou situaci, záleží hlavně na rodičích, kteří by měli svým ratolestem vše dobře vysvětlit.

I když budou zprávy o rozchodu rodičů pro děti velmi nepříjemné, nemusí během tohoto procesu vzniknout žádné trauma, které by si dítě neslo po zbytek života. Rodiče by měli během rozvodu myslet hlavně na své děti a snažit se jim vše včas a dobře objasnit. Největší problém totiž pro děti často představuje stres vyvolaný neznámou a neobvyklou situací.

První zmínka

Úplně první rozhovor o rozvodu s dítětem může být skutečně těžký. Dítě může být v šoku a nechápat, co celá situace znamená a jaký život bude po ní následovat. Podle informací na serveru Linky bezpečí je důležité, aby zprávu o rozvodu sdělil ten rodič, který dítěti dokáže veškeré okolnosti vysvětlit lépe. Je totiž velmi důležité, aby vaše ratolest správně pochopila, jaké změny v rodině nastanou. Rozhovor s oběma rodiči najednou by byl ideálním východiskem, v praxi ale podobné situace často končí hádkou rodičů, nebo výčitkami.

Kdy vše sdělit?

Názor, že dítě bude rozvod rodičů méně bolet, pokud se o něm dozví co nejpozději, je mylný. Dítě si je dobře vědomo problémů v rodině, které vnímá a cítí. Pokud ale neví, co je původcem těchto problémů, může to na ně mít větší dopad, než když se včas dozví, v čem je problém a co rodiče plánují. Dítě by se tedy o rozvodu rodičů mělo dozvědět už ve chvíli, kdy se partneři jednoznačně dohodli na tom, že ve společném vztahu pokračovat nebudou.

Jak to říct?

Sdělení o rozvodu by mělo být klidné a vyrovnané, i když to pro rodiče bude náročné. Dítě sice nepotřebuje vědět veškeré detaily, které k rozchodu vedly, ale zároveň by se mělo dozvědět dostatek informací o důvodu i o tom, jak bude život rodiny vypadat v budoucnu.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu