Close search

Rozdíl mezi depkou, špatnou náladou a depresí: Umíte je rozlišit?

pinterest.com Zdroj: pinterest.com

Každý z nás někdy zažívá stavy, kdy nám je na nic, jsme smutní, nic nás nebaví a nemáme se na co těšit. Ovšem u většiny lidí tento stav po relativně krátké době ustoupí a zase vyjde slunce. U některých ale tento stav přetrvává, i když k němu nemají pádný důvod. Jak rozlišit "depku" od deprese?

Deprese a špatná nálada

Špatnou náladu má čas od času každý. Cítí se smutný a všem dokola říká, že má “depku.” Je ale třeba rozlišit “depku” od pravé deprese. Když má člověk depresi, měl by co nejdříve vyhledat pomoc psychologa. Jak tedy poznat rozdíl mezi depkou a depresí?

Jak je rozlišit?

Smutek je běžná lidská emoce, všichni jsme ji zažili a zažijeme znovu. Smutek spouští špatné zážitky, bolestivé události nebo zklamání. Jinými slovy, máme sklon být smutní kvůli něčemu. To také znamená, že když se okolnosti změní, smutek zmizí a zase vyjde slunce.

Deprese naopak žádný spouštěč nepotřebuje. Člověk trpící depresí může být objektivně bez problémů, přesto se cítí hrozně. Člověk, který trpí depresí je smutný úplně ze všeho. Deprese člověku změní vnímání světa a vlastního života. Všechno se zdá být nepříjemné, nezajímavé a nedůležité.

Symptomy deprese

Deprese z člověka vysává energii a motivaci cokoliv dělat a neumožňuje cítit žádné skutečné potěšení. Nese sebou často nespavost, nebo naopak nadměrnou spavost, při níž člověk prospí celou noc a přesto je přes den unavený a šel by spát znovu.

Problémy se spánkem jsou nejčastějším důvodem, který pacienta přivede do ordinace odborníka. Následná správná diagnóza a léčba pak vyřeší nejen depresi, ale i její příznak v podobě poruchy spánku.

Depresi provází i ztráta chuti k jídlu, pocity viny, výčitky svědomí kvůli věcem, za které člověk nemůže. Lidé s depresí přepadají často i myšlenky na sebevraždu, protože už nevědí kudy kam. Léčba deprese je možná, ale jen za pomocí odborníka. Nejčastěji se kombinují léky s psychoterapií.

Naděje neumírá

Pokud si myslíte, že máte příznaky skutečné deprese, obraťte se na psychologa, který vám s problémem pomůže. V mnoha případech správná léčba zachránila už spoustu životů. Pokud občas trpíte jen smutnou náladou, nevěšte hlavu, jednou za čas se s tím potýká každý.

Nemůže být pořád vše zalité sluncem. Žijeme v dualitě, která přináší do života lidí hezké okamžiky, ale nutně i ty horší, aby bylo všechno v rovnováze.

 

Nejčtenější články