Close search

Rodiče, pozor na pití alkoholu před dětmi! Ovlivňujete tím jejich psychiku

Pixabay Zdroj: Pixabay

Snad každý dospělý si alespoň jednou v životě vyzkoušel, co to je alkohol a jaké důsledky má jeho přemíra v těle. Rodiče by se ale podle odborníků měli vyhnout pití před dětmi. Mohou je totiž svým chováním silně poznamenat.

Cigarety potkává v poslední době jeden zákaz za druhým, ale alkohol se zatím takové pozornosti nedočkal. Samozřejmě stále platí omezení prodeje osobám mladším osmnácti let. Ale stačí to? Při přípravě dítěte na dospělý život jsou výchovné rady rodičů naprosto nepostradatelné. Stejně důležité jsou ale i běžné modely chování, které v domácnosti fungují.

Mladiství podle odborníků uvedli, že v dětském věku vnímali, když jejich rodiče požívali alkohol. Tato skutečnost mohla ve výsledku ovlivnit i jejich postoj k pití. Děti jsou také schopny rozeznat stupeň opilosti u svých rodičů. Dokáží poznat, zda je rodič jen trochu podnapilý, nebo jestli je opilý.

Jak je tomu v Česku?

Ministerstvo zdravotnictví poukazuje na to, že v České republice jsou lidé velice tolerantní v otázce pití alkoholu. Nevadí jim konzumace dětmi i mladistvými a často dokonce dochází k nabízení alkoholických nápojů dětem i ze strany rodiny. Alkohol ale rozhodně není lék. Při jeho požívání může naopak docházet k poškození zdraví. V horších případech u jedinců vzniká závislost, která si s sebou nese sociální dopady, finanční problémy i kriminální činnost.

Čemu se vyhnout?

Žádný rodič asi nechce, aby se jeho dítě jednou v dospělosti potýkalo s takovými problémy. Takže pomoc v otázce, jak najít správný přístup k alkoholu, může být do budoucna jedním z nejlepších návodů ke zdravému a šťastnému životu.

Nemusíte se ihned zbavovat alkoholu, který máte doma. Jen podle odborníků stačí jen změnit způsob jeho konzumace doma. Rozhodně byste působit, že si pití alkoholu užíváte. Také se při pití vyhněte frázím jako: „Ach, to je fajn.“ nebo „To jsem přesně potřeboval.“ U dětí tyto fráze mohou vyvolat dojem, že alkohol je odměnou. Také pití nijak neidealizujte a pravidelně se věnujte s dětmi konverzaci o tom, jakým způsobem může alkohol poškodit lidské zdraví.

Nejčtenější články