Close search

Průlom v boji s covidem-19: Umělá inteligence správně určí 100 procent bezpříznakových lidí jen podle nahrávky kašle

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Protože asymptomatičtí lidé nevykazují žádné známky infekce covidem-19, nevyhledávají testování a nevědomky mohou šířit virus ve svém okolí. To by se díky výzkumníkům z Massachusettského technologického institutu mohlo brzo změnit.

Před nástupem pandemie pracovaly výzkumné skupiny na tom, aby jejich programy podle záznamu kašle dokázaly diagnostikovaly zápal plic, astma nebo příznaky Alzheimerovy choroby. Na jaře ale došlo k přeprogramování na jinou hrozbu.

Když kašel mluví

Nová studie prestižního Massachusettského technologického institutu (MIT) ukazuje, že i když asymptomatičtí lidé už z povahy své definice nemají žádné příznaky, přítomnost viru covid-19 lze kromě klasického testu odhalit také v změnách jejich kašle. Jsou tak jemné, že je nepostřehne lidské ucho, ale neuniknou umělé inteligenci.

Výzkumníci nejdřív nakrmili program desítkami tisíc nahrávek kašle a mluveného slova z mobilních telefonů. Jde o víc než 70 000 záznamů, z nichž každý obsahuje několik zakašlání, co představuje přibližně 200 000 zvukových vzorků. Podle všeho tím vytvořili největší soubor dat o výzkumu kašle.

Přibližně 2500 z těchto vzorků pocházelo od lidí s pozitivním testem na covid-19, takže se program mohl naučit jak zní. Poté dokázal ze skupiny 4000 nahrávek identifikovat 98,5 % lidí s virem a 100 % těch dosud bezpříznakových.

Kašlání do aplikace

Program, původně určený ke včasnému rozpoznání Alzheimerovy choroby, dokáže po malých změnách zachytit třeba změny v síle hlasivek nebo výkonu plic, které jsou specifické pro covid-19. Momentálně proto v MIT pracují na bezplatné aplikaci, která by po schválení FDA, co je americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, mohla být neinvazivní metodou k určování bezpříznakových nakažených.

Efektivní využívání tohoto nástroje by mohlo přibrzdit šíření pandemie, pokud by ho použil každý předtím, než půjde do třídy, továrny nebo restaurace," říká Brian Subirana, spoluautor studie a výzkumník na MIT. Zdůrazňuje ale, že jejich program není určen k diagnostice symptomatických lidí, bez ohledu na to, zda jsou jejich příznaky způsobeny covidem-19 nebo chřipkou. Unikátnost nástroje spočívá v jeho schopnosti rozeznat asymptomatický kašel od zdravého.

Zdroj: mit.edu

Nejčtenější články