Close search

Přehled vyšetření, která v těhotenství čekají každou ženu

www.pixabay.com Zdroj: www.pixabay.com

Snažíte se o miminko nebo jste právě objevila na gravitestu dvě čárky? Všechny těhotenské prohlídky se neodehrávají pouze u vašeho gynekologa. Víte, co vás všechno čeká? Přinášíme stručný přehled všech standardních vyšetření, která neminou žádnou těhotnou.

Odběr krve v I. trimestru

Tento odběr se provádí okolo 8.-10. týdne, většinou když už je 100% jasné, že jste těhotná a doktor vám vystavil průkazku. Odběr vám může provést sestřička v ordinaci nebo obdržíte poukaz na vyšetření do biochemické laboratoře, kterou budete muset sama navštívit. Odběr by měl být proveden v ranních hodinách ideálně na lačno. Zjišťuje se krevní obraz, hladina cukru a krevní skupina (pokud ji nevíte), dále  přítomnost tří pohlavně přenosných chorob: HIV, žloutenky typu B a syfilis.

Kombinovaný screening v 1. trimestru

Toto vyšetření se skládá z odběru krve a ultrazvukového vyšetření. Tento test nemůže jednoznačně diagnostikovat postižení dítěte, pouze odděluje skupinu žen se zvýšeným rizikem. Při výpočtu rizika se vychází z věku ženy, výsledků krevních testů a výsledků měření šíjového projasnění. Výsledek testu vyjadřuje pravděpodobnost postižení dítěte, např. riziko 1:5000 znamená, že z 5000 žen s tímto výsledkem pouze jedna bude mít dítě s chromozomální odchylkou. Výsledky s nízkou pravděpodobností postižení jsou obvykle označovány jako negativní, výsledky s vysokou pravděpodobností postižení jako pozitivní.

Ultrazvukové vyšetření se provádí ideálně mezi 11+0 až 13+6 týdnem gravidity. Lékař se zaměřuje na:

  • počet plodů v děloze
  • změří velikost plodu (vzdálenost mezi temenem a zadečkem plodu - zkratkou označována CRL - z anglického Crown Rump Length)
  • šířku šíjového projasnění
  • plod se ultrazvukem prohlédne a vyloučí nejnápadnější odchylky od normálního anatomického vývoje (tj. zda došlo k normálnímu vývoji hlavy, trupu, končetin, event. i srdce)
  • posoudí se množství plodové vody a uložení placenty

Již při tomto vyšetření lze odhalit až 80% všech možných anatomických odchylek vývoje plodu. Pomocí zjištění velikosti plodu lze s přesností několika dní stanovit stáří plodu, což je velmi důležité pro ověření skutečného stáří těhotenství a potvrzení termínu porodu.

II. ultrazvukový screening

Tento screening zahrnuje již pouze ultrazvukové vyšetření. Jde o jedno z nejdůležitějších vyšetření, protože v případě objevení těžké vady je ještě šance těhotenství ze zdravotních důvodů ukončit. Provádí se ideálně mezi 19. a 22.týdnem těhotenství a lékař se zaměřuje na:

  • stavbu těla plodu, umístění, tvar, velikost a abnormality většiny vnitřních orgánů
  • hodnotí funkci srdce a ledvin plodu
  • proměřuje velikost jednotlivých oddílů plodu, lze tak posoudit jeho růst (obvod hlavičky, obvod bříška, délka stehenní a pažní kosti)
  • hodnotí stav a uložení placenty a množství plodové vody

oGTT - test na těhotenskou cukrovku

Test na těhotenskou cukrovku se provádí mezi 24. – 28. týdnem těhotenství. Provádí se v biochemické laboratoři, žádanku znovu obdržíte od svého lékaře. Vyšetření spočívá ve vypití sklenky sladkého nápoje a tří odběrů krve, první při příjmu, druhý po jedné hodině po vypití, třetí po dvou hodinách. Výsledky obdrží váš gynekolog, který vám je sdělí na příští prohlídce v ordinaci.

Odběr krve ve III. trimestru

Lékař opakuje vyšetření krve z prvního trimestru, provádí jej většinou mezi 28. - 32.týdnem. Zajímá se především o rozvoj anémie, která bývá u těhotných častým problémem. U rizikových těhotných zjišťuje případnou tvorbu protilátek při rozdílné krevní skupině matky a plodu. Opakuje se vyšetření na  HIV, žloutenky typu B a syfilis.

III. Ultrazvukový screening

Provádí se během 30.-32.týdne gravidity. Miminko je již téměř hotové, základním úkolem sonografisty je zjistit, zda-li správně roste.

 

  • Základem vyšetření je biometrie plodu

  • Hodnotí se velikost, tvar a uložení vnitřních orgánů plodu

  • Měří se průtokové indexy v pupečníku a dalších cévách plodu, z čehož můžeme odhadovat úroveň fungování placenty.

  • Vyšetřuje se stav a uložení placenty a množství plodové vody.

Odběr kultivace na průkaz Streptokoka agalactiae tzv. GBS

Toto vyšetření by mělo být provedeno ve 35. týdnu těhotenství. Jde o odebrání vzorku z pochvy pomocí vatové štětičky. Pokud se přítomnost bakterie potvrdí, napíše to lékař ženě do těhotenské průkazky. GBS pozitivní žena by měla být během porodu zajištěna antibiotiky, aby nedošlo k případnému přenosu streptokoka na novorozence.

Kardiotokografie

Toto vyšetření je mezi ženami známé spíše jako tzv. pásy. Jde o dvaceti minutový záznam srdíčka plodu a děložní aktivity. Pořizuje se pomocí dvou sond připevněných na břicho. V dnešní době se již standardně provádí až po překročení termínu porodu, tedy po 40.týdnu.

Nejčtenější články