Close search

Používáte online seznamky? Hrozí vám psychická onemocnění

Pixabay Zdroj: Pixabay

Najít si vhodného partnera není v dnešní hektické době jednoduché. Online seznamky jsou tak pro mnohé jasným a jednoduchým řešením v hledání drahé polovičky. Bohužel jejich dopad na jedince může být mnohem vážnější, než se dříve vůbec myslelo, a může dokonce ohrožovat i lidské zdraví.

Velké množství práce a málo času nenechávají skoro žádný prostor pro romantiku, takže je logické, že si mnozí nezadaní vypomáhají online seznamkami, kde se snaží najít vhodného partnera. Vědci z Harvardovy univerzity ale přišli s překvapivým zjištěním, že používání online seznamek může způsobit psychické onemocnění.

Důraz na vzhled

Výzkumníci se věnovali studii, která měla za úkol zjistit, jak působí online seznamky na vnímání lidského těla a jestli vůbec podobné propojení existuje. Jejich práce ale přinesla nečekané zjištění, že používání podobných aplikací může vést k poruchám příjmu potravy.

Během studie vědci pracovali s necelými dvěma tisíci dobrovolníků, se kterými řešili, jak používání online seznamky ovlivňuje jejich stravovací návyky a hlídání tělesné váhy. Podle výsledků studie tak ženy, které pravidelně používají online seznamky, mají 27krát větší sklony k drastickým dietám, než ženy, které tyto aplikace ignorují.

Nezdravé návyky

Muži si podle výzkumníků pod vlivem seznamovacích aplikací také více hlídají svoji tělesnou váhu a vzhled. Pětina dotázaných žen a třetina mužů dokonce uvedla, že své stravovací návyky převedli do ještě většího extrému, kdy se uchylovali k vynucenému zvracení. Mnozí z dotázaných také užívali nejrůznější projímadla, aby si hlídali svoji tělesnou váhu.

Doktor Alvin Tran, který byl vedoucím tohoto výzkumu, podle serveru Independent uvedl, že jejich studie jako první dokázala vliv seznamovacích aplikací na nezdravé způsoby kontroly váhy, které mohou vést i k poruchám příjmu potravy. Stravovací poruchy patří mezi psychická onemocnění, mezi které se řadí i tak vážné nemoci jako mentální anorexie nebo bulimie.

Nejčtenější články