Close search

Podzimní únava nemá šanci: Které superpotraviny zahrnout do jídelníčku, aby vám nechybělo palivo?

Unsplash Zdroj: Unsplash

Cítíte se rozlámaní, podráždění a nevyspalí těsně po probuzení i přesto, že váš spánek byl dostatečně dlouhý a kvalitní? Zkuste zařadit do svého jídelníčku některé superpotraviny a podzimní únavě řekněte sbohem! Ne, káva mezi těmito superpotravinami opravdu není.

Jedna hrst mandlí denně

Mandle jsou skvělým zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, které bude vaše tělo i mysl milovat. Jsou plné vitamínů B, které pomáhají vašemu tělu přeměnit jídlo na energii. Zároveň jsou plné hořčíku, který pomáhá bojovat s únavou svalů.

Ale pozor! Většina mandlí, které se do EU dováží, je fumigovaná (tj. že jsou mandle ošetřené propylenoxidem). Chemické ošetření úžasné vlastnosti mandlí snižuje. Až budete v obchodě, zkuste se pořádně porozhlédnout a najít takové mandle, které neobsahují chemii.

Kale! Ale cože to je?

Do českého rybníčku se pomalu začínají dostávat zvěsti o existenci tohoto malého velkého zázraku: Kale obsahuje esenciální vitamíny, minerály a antioxidanty, ze kterých naše tělo čerpá energii. Jedná se o úžasný rostlinný zdroj železa, který přenáší kyslík do našich tkání a buněk. Kale je také skvělým zdrojem  vápníku, folátu (vitamínu B9) a dalších vitamínů skupiny B.

S kalem nemůžete šlápnout vedle. Přidejte kale do svého ranního smoothie, ovesné kaše, pudingu, jogurtu, do omelety či jiného snídaňového pokrmu a věřte, že budete překypovat energií celý den!

Banán - žlutý poklad

Banány zaručeně poskytnou dostatečnou dávku paliva v případě, že nestíháte. Toto ovoce obsahuje draslík a dostatečné množství vlákniny, která zpomaluje uvolňování cukru do krevního oběhu, tzn. že se stará o pozvolný přísun energie. Je také skvělým zdrojem mnoha vitamínů (především "béčka") a hořčíku.

A také obsahuje tryptofan, který je v těle  následně přetvořen na serotonin! Serotonin přezdívaný "hormon štěstí" se za vás postará o úsměv na tváři. Doporučujeme měkčí banány, ty obsahují snadněji dostupnou energii  v porovnání s banánem, který je méně vyzrálý.

Jaké další superpotraviny by na podzim neměly chybět na vašem talíři? Rozhodně nesmí chybět čokoláda, a dál?

DALŠÍ POTRAVINY PROTI ÚNAVĚ PŘEDSTAVUJEME VE FOTOGALERII:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu