Close search

Počítáte každý večer ovečky? Příčiny a řešení nespavosti jsou tu!

pixabay Zdroj: pixabay

Uleháte každý večer s vědomím, že vám bude zase minimálně dvě hodiny trvat, než usnete? Tyto stavy beznaděje se dají krátkodobě řešit pomocí léků, ale rozhodně vás prášky vašeho problému nezbaví. Zkuste nejprve změnit něco ve svém životním stylu.

Proč nemůžete usnout

Nespavost neboli insomnie je neschopnost usnout nebo i nepřetržitě spát a může se vyskytovat přechodně nebo chronicky. Rozlišují se dva základní typy nespavosti: potíže s usínáním a přerušovaný spánek. Mezi ten patří i brzké probouzení. Dlouhodobá nespavost může způsobovat depresi, cukrovku nebo i kardiovaskulární onemocnění a poruchy paměti.

Mezi možné příčiny potíží s usínáním patří stavy úzkosti, bolest, užívání stimulantů nebo nepříznivé prostředí ve kterém usínáte (přetopená ložnice, hluk z ulice, moc světla). Přerušovaný spánek může být způsoben hypoglykémií (nedostatku glukózy), přerušovaným dýcháním ve spánku, depresí nebo vysokou hladinou stresového hormonu kortizolu.

Co všechno zabírá

Cvičení – Zařazení aktivity na začátek dne vám poskytne možnost uvolnit napětí, které by vás jinak pronásledovalo, až se budete snažit si odpočinout. Při cvičení se také uvolňují endorfiny, jež mohou zklidnit vaše nervy a zbavit vás úzkosti.

Vyhněte se stimulantům – Káva, čaj s obsahem kofeinu a cukr mohou narušit váš spánkový cyklus a ztěžovat vám usínání. Kofein může ovlivňovat spánek i po dobu 24 hodin, takže se mu zkuste vyhnout úplně anebo si dopřát kávu jen po ránu.

Nepřejídejte se večer – Velká porce jídla a sklenička alkoholu vám možná pomůže usnout, ale bude vám narušovat spánkový cyklus a budete se tak v noci budit.

Obohaťte svůj jídelníček – Strava bohatá na tryptofan pomáhá lidem, kteří nemohou usnout nebo vydržet dlouho spát. Zdrojem tryptofanu jsou vejce, sezamová semínka, maso z bio kuřat, kešu oříšky, mandle, banány a cizrna. Dalším výborným zdrojem kyseliny listové, hořčíku a vitamínu B6 a C, což jsou látky klíčové pro fungování neurotransmise, jsou špenát, brokolice, kadeřávek, římský salát a petrželka. Spánek může ovlivňovat i nízká hladina glukózy, takže dbejte na to, aby poslední jídlo vašeho dne obsahovalo vhodnou kombinaci bílkovin a sacharidů. Čistě jenom bílkoviny k večeři tedy nestačí. Skvělou superpotravinou je višňová šťáva. Už nevíme, jak působí višňový likér, ale malý panák může být také ku prospěchu věci.

Buďte offline – Odstranění elektronických zařízení jako wi-fi a notebooku z ložnice snižuje nadměrné působení elektromagnetického pole na organismus a vašemu spánku může jen prospět. Naopak si udělejte ve své ložnici příjemnou oázu odpočinku a klidu. Kápněte si na polštář kapku levandulového oleje, který vás zklidní a ukonejší do klidné noci plné odpočinku.

Nejčtenější články