Close search

Parkinsonova choroba i lupus. Hvězdy, které bojují s vážnou nemocí

Instagram Zdroj: Instagram

Nečekaný příchod zákeřné nemoci dokáže změnit lidský život ze dne na den. Často pomáhá nemoc podchytit včas, mnohdy ale bývá léčba velice náročná.

Věděcký pokrok pomáhá lékařům bojovat s celou řadou onemocnění a dát naději na lepší život milionům lidí. Nemoci se ale nevyhnou ani slavným i bohatým. Kdo z celebrit má vážné zdravotní problémy?

Michael J. Fox

Filmová a televizní hvězda, Michael J. Fox, který si zahrál v kultovním filmu Zpátky do budoucnosti trpí Parkinsonovou chorobou. Herec se nepříjemnou novinu dozvěděl v roce 1991 ve věku pouhých 30 let. Čekal ještě dalších 7 let, než se s diagnózou svěřil veřejnosti. Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy. Symptomy zahrnují třes, problémy s rovnováhou a bolesti svalů. Herec ale se svojí nemocí bojuje. Založil nadaci pro výzkum Parkinsonovy nemoci, která mimo jiné přispívá k celosvětové osvětě týkající se daného tématu. 

Pamela Anderson

Kráska ze slavného seriálu Pobřežní hlídka se nakazila hepatitidou C, když s bývalým manželem Tommym Lee sdíleli v tetovacím salonu jednu jehlu. Virus, který silně poškozuje játra, může ohrožovat lidský život. Původně lékaři dávali herečce 10-15 let života. V roce 2015 se ale díky novému způsobu léčení uzdravila. 

Halle Berry

Vynikající herečce a slavné Bond girl Halle Berry byla diagnostikována cukrovka 1. typu v roce 1989. Herečka tehdy při natáčení zkolabovala a musela být ošetřena lékaři. Berry ale uvádí, že od té doby se její zdravotní stav zlepšil a nyní má cukrovku 2. typu. Při cukrovce 1. typu tělo trpí absolutním nedostatkem inzulinu. Cukrovka 2. typu se liší tím, že slinivka sice v lidském těle inzulin vylučuje, ale tělo si na něj vyvíjí rezistenci.


Jack Osbourne

Jack Osbourne, který je synem slavného muzikanta Ozzyho Osbourna, trpí roztroušenou sklerózou. Je to autoimunitní onemocnění, kdy lidský imunitní systém napadá nervovou soustavu. Nemocný má v důsledku problémy s pohybem, rovnováhou a viděním.

Toni Braxton i Selena Gomez

Zpěvačky Toni Braxton a Selena Gomez trpí nemocí zvanou lupus. Jedná se o autoimunitní onemocnění, které se projevuje únavou, vyrážkou, problémy s dýcháním i bolestí kloubů. Lupus postihuje různé orgány jako srdce, plíce, klouby nebo ledviny. Když se Gomez v roce 2013 dozvěděla, že má tyto zdravotní problémy, tak si na nějakou dobu dala pracovní přestávku. V roce 2018 podstoupila kvůli onemocnění transplantaci ledviny.


Catherine Zeta-Jones 

Velšská herečka Catherine Zeta-Jones se na veřejnosti před několika lety svěřila, že trpí bipolární poruchou osobnosti. Toto onemocnění silně ovlivňuje náladu a člověk je schopný přecházet z jednoho extrému do druhého. Herečka o své nemoci otevřeně mluví a snaží se ji s pomocí lékařů držet pod kontrolou.

 

Nejčtenější články