Close search

Otravné otoky rukou a nohou, nadváha? Jak se zbavit nadměrné vody v těle

Pixabay Zdroj: Pixabay

Trápí vás nepříjemné otoky rukou i nohou, nadměrně se potíte a vaše váha kolísá od rána do večera? Tělo nejspíše nadměrně zadržuje vodu, což přináší mnoho zbytečných problémů. Metody, jak se zavodnění zbavit, jsou přitom jednoduché a zvládnete je z pohodlí domova. 

Lidské tělo se sice skládá ze 70 procent z vody, její větší množství však může přinášet řadu nepříjemností. Zavodnění organismu má celkem jasné symptomy, které zahrnují otoky horních i dolních končetin, obličeje i břicha. Také silně kolísající váha, kdy budete pozorovat rozdíly mezi ranní a večerní hmotností, mohou signalizovat nadbytečné množství vody.

Důvody, proč tělo zadržuje vodu, mohou být různé. V některých případech se může jednat o onemocnění ledvin, jindy zase o nevhodné léky - například hormonální antikoncepci nebo antidepresiva. Pokud tedy zavodňování přetrvává delší dobu, vyhledejte lékaře. Organismus však také může zadržovat přebytečnou vodu kvůli nevhodné životosprávě, premenstruačnímu syndromu nebo nedostatku vitamínů a vhodných potravin.

Chybějící vitamíny

Studie prokázaly, že konzumace hořčíku, který obsahují ořechy i listová zelenina, dokáže snížit množství zadržované vody v těle. To samé platí o vitamínu B6, který v lidském těle mimo jiné zajišťuje tvorbu červených krvinek. Mezi potraviny bohaté na vitamín B6 patří banány, ořechy, brambory, nebo jej lze pořídit ve formě tobolek.

V boji proti zadržování vody může být dobrým pomocníkem i draslík. Tento minerál, který se v lidském těle vyskytuje zejména uvnitř buněk, dokáže zvyšovat produkci moči a snižovat množství sodíku v těle.

Pryč se solí

Holdujete-li slaným produktům a slánka je nenahraditelným společníkem každého vašeho pokrmu, může to být také důvod zavodnění organismu. Sůl totiž na sebe váže vodu a brání jí, aby opouštěla lidské tělo. Zkuste tedy omezit příliš slané pokrmy - solené oříšky, brambůrky i polotovary - a dochucujte svá jídla solí jen velmi opatrně.

Pozor na sacharidy

Mezi časté škůdce patří i rafinované sacharidy, které vedou ke zvýšení krevního cukru. Nejenže jsou cukry v nadbytečném množství pro lidské tělo nezdravé a mohou způsobovat obezitu, ale také vedou k zadržování vody v organismu. Mezi nejběžnější rafinované sacharidy patří bílá mouka a samozřejmě cukr.

Přírodní pomoc

Odvádět přebytečnou vodu z těla vám pomohou i byliny a z nich například vytvořené čaje. Jako přírodní diuretikum působí kopřiva, listy pampelišky, zázvor i přeslička. Dobrým pomocníkem může být také jablečný ocet, nebo borůvky a brusinky v čerstvé formě (určitě ne jejich sušené a slazené variace).

Nejčtenější články