Close search

Odvrácená strana pokusů na zvířatech: Výzkumná agentura zabíjela koťata

The White Coat Waste Project Zdroj: The White Coat Waste Project

Etická stránka pokusů prováděných na zvířatech se řeší dlouhé roky. Tato otázka často rozděluje společnost na dva nesmiřitelné tábory, kam se řadí odpůrci i příznivci pokusů. Za velký úspěch mohou nyní odpůrci považovat konec testování, které prováděla agentura pod záštitou amerického Ministerstva zemědělství.

Pokusy na zvířatech se provádějí dlouhé roky. Někdy v rámci vědeckého výzkumu, jindy pro účely biomedicínského výzkumu. Existují lidé, kteří z určitých logických a praktických důvodů tuto část považují za nutnou součást vědeckého pokroku. Na druhé straně ale stojí odpůrci, kteří bojují za to, aby se od pokusů zcela upustilo nebo aby se jejich počet alespoň zmenšil. 

Celkem velký úspěch v otázce pokusů na zvířatech může slavit organizace White Coat Waste Project. Tato organizace před časem upozornila na pokusy s kočkami, které provádí Zemědělská výzkumná agentura pod záštitou Ministerstva zemědělství Spojených států amerických. 

V rámci výzkumu velmi nebezpečného parazita známého jako toxoplasma gondii vědci pracovali s živými kočkami a koťaty. Tento parazit si totiž jako své konečné hostitele vybírá právě kočkovité šelmy, ale přenést se může i na člověka a další zvířata, u kterých může způsobit toxoplazmózu. Je obzvlášť nebezpečný pro těhotné ženy, protože při infekci hrozí narození postiženého dítěte. 


Toxoplasma gondii se může na jiného hostitele dostat přes zvířecí výkaly a organizace upozornila na to, že během výzkumu docházelo k nakažení malých koťat tímto parazitem. Když byl ale výzkum ukončen, byla všechna koťata zabita. 

Když se tato informace dostala na veřejnost, vyvolala v USA hlasité protesty. V reakci na odpor ze strany veřejnosti se proto Ministerstvo zemědělství rozhodlo výzkum ukončit. Také slíbilo, že již při žádném dalším výzkumu Zemědělská výzkumná agentura nebude používat kočky. V laboratoři nyní zbylo 14 živých koček, které agentura nabídla k adopci a ihned se jich ujali zaměstnanci ministerstva. 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu