Close search

Nový trend v umělém oplodnění: Proč si stále více žen nechává zmrazit vajíčka

pixabay Zdroj: pixabay

Zatímco plánování rodiny ženy posouvají stále do vyššího věku, ať už z důvodu kariéry, absence partnera nebo jiných osobních důvodů, ženské vaječníky jsou nastaveny pořád na stejný rytmus. Mnoho žen se tak dočítá o poklesu své reprodukční schopnosti, obzvláště po 35. roce. A to sebou nese i stres, který při chtěném početí ženě nepřidá. Jak lze ale celé situaci předejít?

Přírodu neoklamete

Příroda se nedá ošálit. Žena je na vrcholu svých reprodukčních schopností kolem pětadvacátého roku. V dnešní době je to však věk, kdy se ženy teprve rozhlížejí, v čem budou chtít jednou uspět, mohou mít těsně po studiích a založení rodiny pro ně opravdu není téma na pořadu dne.

Jenže ona je situace poněkud složitější. Ženy, které jednou děti chtějí, ale plánují minimálně do pětatřiceti budovat kariéru, by měly už minimálně 8 let předem podniknout kroky k tomu, aby vše klaplo, jak má. Měly by se tzv. pojistit. Poměrně novým trendem je metoda zmrazování vajíček ve věku, kdy jsou ještě reprodukční orgány v kondici. Odborníci na asistovanou reprodukci se shodují na tom, že začít řešit početí dítěte v osmatřiceti je velmi pozdě.

Ideální věk

Nejlepší věk na početí prvního dítěte u žen je od třiadvaceti do třiceti let, muži pak mají pět let k dobru, ti mohou v ideálním případě počkat do pětatřiceti a na kvalitě spermatu by to nemělo mít velký vliv. Proto je nejlepší se v těchto letech zajímat o svůj reprodukční potenciál. Pokusy o početí po třiatřicátém roce s sebou nesou jistá rizika. V buňkách roste podíl chromozomálních vad, které vznikají při jejich zrání. 

Metoda pro nemocné

V České republice byl proces zmrazování vajíček známý jako metoda volby zachování plodnosti u pacientek, které měly vážné problémy s vaječníky. Také se tato metoda doporučovala u onkologicky léčených žen, kterým mohlo ozařování vajíčka poškodit. V těchto případech na celý proces přispívala a přispívá zdravotní pojišťovna.

Dnes slouží jako prevence

Dnes už je tato metoda přístupná všem zájemkyním, které se rozhodnou pojistit si to nejcennější na dobu, až dosáhnou vysněného cíle v práci nebo až najdou vhodného partnera pro život. V tomto případě, kdy je žena zdravá, si musí celý proces hradit sama. Každopádně v Čechách je to ve srovnání s USA relativně levná záležitost.

Jednorázově se zaplatí částka zhruba kolem padesáti tisíc korun za odebrání vajíček a potom se pár tisícovek ročně platí za uskladnění vajíček. Každá klinika má však podmínky trochu odlišné.

Pohoda, která se vyplatí

Pokud jste tedy vy nebo váš partner kariéristé, chcete si ještě užívat a rodinu nechat „na potom”, měli byste se začít zajímat o možnosti, které jsou v dnešní době dostupné a které se každým rokem zdokonalují. Lékaři však upozorňují na to, že aby bylo budoucí oplodnění vajíček úspěšné, měla by se pro tento krok žena rozhodnout maximálně do třiceti let.

Tato metoda je pro ženy i velmi důležitou psychologickou pomocí, protože psychika je při početí i těhotenství nesmírně důležitá a myšlenka na „záložní” plán ženu udrží ve větší psychické pohodě.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu