Close search

Neuvěříte, co se stane s vaším tělem po vysazení chleba z jídelníčku

pixabay Zdroj: pixabay

Už od dětství jsme slýchali: “Máš had? Namaž si chleba.” Ano, chleba je základní a taky ještě relativně levná potravina, která zaručeně nasytí hladové krky. Bez chleba si už málokterá domácnost dokáže život představit. Tak nějak všichni tušíme, že chleba není ideální potravinou, chceme-li zdravě žít. Co se ale stane s vaším tělem, když ho úplně vyřadíte ze svého jídelníčku?

Když chléb, tak domácí

Možná novou informací pro vás je to, že 20 % z celkového příjmu kalorií celosvětově pochází právě z chleba. Odborníci radí, že bychom neměli jíst chleba ze supermarketu každý den, když už, tak domácí doma upečený. Co se ale stane s tělem, když chléb vyřadíte úplně?

Ztratí se voda

Když se přestane jíst chleba, automaticky se sníží dávka uhlohydrátů a tím se, jako mávnutím kouzelného proutku, sníží vaše váha. Zase tolik nejásejte, neztratíte totiž tuk, ale vodu. I tak to ale za to stojí, nemyslíte? Lékaři uvádí, že když jsou uhlohydráty uloženy v těle v podobě glykogenu, každý gram uhlovodanů ze tří čtvrtin tvoří zásoby ve formě váhy v podobě vody.

Když tedy omezíte příjem uhlohydrátů v potravě, začnete využívat zásoby glykogenu a tím automaticky ztratíte přebytečnou vodu, která vám přidává na váze i objemu.

Ztrácí se energie

Pokud vysadíte chleba, a tím i uhlohydráty, budete se zpočátku cítit unavení a bez energie. Uhlohydráty jsou totiž hlavním zdrojem energie pro mozek a když snížíte jejich příjem, mozek takříkajíc pojede na prázdno. Když se sníží i zásoby glykogenu, mozek bude zprvu ochuzen. Když se vyčerpá veškerý glykogen, vaše tělo začne odbourávat tuky a začne vytvářet organické sloučeniny, zvané ketony.

S tím mohou přijít vedlejší účinky, jako zápach z úst, sucho v ústech, slabost, závratě, únava nebo nespavost. Symptomy jako při chřipce. Po nějaké době si vaše tělo na fungování na ketonech zvykne. Skvělou alternativou pro to, aby váš mozek pracoval pořád stějně výkonně, jsou třeba ořechy.

Mohou se objevit trávící problémy

Celozrnné obiloviny jsou hlavním příjmem vlákniny. Jak víte, vláknina nám pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, snižuje riziko obezity a chronických nemocí a dost zásadně se podílí na správném a pravidelném vyprazdňování. Abyste předešli po vysazení chleba z jídelníčku potížím se zácpami, nadopujte se vlákninou z jiných zdrojů. Nejvíce jí je v ovoci, jako jsou hrušky, jahody, avokádo, jablka, banány, ale i v luštěninách.

Úzkosti

Po vysazení uhlohydrátů, ať už těch složených celozrnných nebo jednoduchých, se sníží produkce serotoninu, což je hormon známý jako hormon štěstí. Můžete se tedy zpočátku cítit bez nálady. Uhlyhydráty obsažené v pečivu ale můžete jednoduše nahradit takříkajíc dobrými uhlohydráty, které jsou v hnědé rýži, celozrnných těstovinách, ovoci, celozrnné mouce atd.

Zkuste tedy vysadit na nějakou dobu chleba z vašeho jídelíčku, zároveň ho nahraďte zdravější variantou a uvidíte, jak vám kila poletí dolů a po nějaké době se budete cítit skvěle!

 

Nejčtenější články