Close search

Nepříjemná menstruace: Jak zatočit s bolestí, aniž byste do sebe ládovaly chemii?

unsplash.com Zdroj: unsplash.com

Tento problém trápí velkou skupinu žen i celý život. Hlavně ty, které neužívají antikoncepci, která obecně bolest tlumí. Pomoci si léky není vždy jediné řešení. Zabírá i spousta jiných, šetrnějších metod, které vás nestojí tolik a zároveň nezatíží vaše játra.

Některé ženy o ní ani neví, některé si kvůli ní berou i volno v práci. Provází je bolest hlavy, výkyvy nálad a celková únava. První tři dny bývají nejkritičtější, to když je menstruace nejsilnější a také nejbolestivější.

Upravte jídelníček

Zpravidla pár dnů před začátkem menstruace ženy honí mlsná a mají chuť plácat páté přes deváté. To není úplně šťastné, protože nadýmání při bolestech moc nepomáhá. Zkuste jíst před a během vašich dnů hodně zeleniny, kuřecí maso a ryby, oříšky, avokádo nebo produkty ze sóji. Omezte také alkohol a kávu. Nápoje s obsahem kofeinu mohou bolest ještě znásobit.

Osvědčené bylinky

Dejte si raději čaj z heřmánku, meduňky, lipového květu nebo kozlíku lékařského. Také skvěle pomáhá kontryhel, ze kterého si připravte silný čaj a pijte třikrát denně. Zkuste také pupalku dvouletou nebo drmek obecný.

Zahřejte se

Dopřejte si během vašich dnů relaxaci. Vlezte si do postele, naplňte termoláhev horkou vodou a přiložte na břicho. Uvidíte, že se vám za chvíli uleví. Také myslete na nohy v teple a na prohřátí celého organismu, proto lenošení u krbu či u topení bude skvělou volbou.

Cvičení jako prevence

Gynekologové doporučují cvičení i jako prevenci před bolestivou menstruací. Je důležité, aby se při cvičení měnila intenzita zátěže svalu. Takto můžete zmírnit bolest cvičením např. pilates, jógy nebo kalanetiky, při které si svaly krásně protáhnete.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu