Close search

Nenechte se oklamat. Tyto škodlivé látky obsahují zubní pasty

pixabay Zdroj: pixabay

Není tajemstvím, že velké množství kosmetických výrobků a čistících prostředků obsahuje jedy a chemikálie, o kterých nás už v reklamách neinformují. Pojďme se podívat, jak jsou na tom zubní pasty.

Začneme fluorem. Tolik dříve opěvovaná látka, která se objevuje v drtivě většině komerčně vyráběných zubních past. Fluorid sodný je anorganická sloučenina, která ve větším množství může i zapříčinit smrt malého dítěte. Dávejte tedy pozor u svých dětí, aby pastu nepolykaly, anebo jim pasty s obsahem fluoridu nekupujte vůbec.

Je prokázáno, že se fluorid přímo podílí na rakovině kostí, lámavosti kostí, má neurotoxické účinky a nepříznivě působí na vývoj mozku u dětí. Fluorid také zapříčiňuje snížený obsah hořčíku a vápníku v krvi, sníženou činnost štítné žlázy a šišinky. Fluorid zkrátka „zavápňuje“ organismus, což může vést také ke snížené funkci lidské intuice.

Mnozí lidé si mohou plést fluorid sodný s přírodním fluorem. Ten je přítomen v rostlinách, jako je kostival, kontryhel, arnika, řebříček nebo měsíček. Pokud tedy chcete přehodnotit „účinnost“ fluoridu sodného v zubních pastách, začněte vyhledávat takové, které ho neobsahují. Pátrejte po pastách, které naopak obsahují výtažky z těchto přírodních rostlin. Sice jsou tyto pasty o něco dražší, ale pocit z toho, že děláte každé ráno a večer něco více pro své zdraví, bude k nezaplacení.

Další nenápadnou látkou, kterou pasty mohou obsahovat je Aspartam. Používá se jako přídatná látka mimo jiné do sladkých nápojů, žvýkaček, jogurtů, pudingů, a právě zubních past. Na obalech se může objevovat pod názvem E 951. V listopadu 2005 byly publikovány v časopise EHP (Environmental Health Perspectives) výsledky nové italské studie, které ukazují, že aspartam je karcinogenní látka už v malé denní dávce. Aspartam může způsobovat otupělost, bolesti hlavy, únavu, závratě, bolesti žaludku, bušení srdce a mnoho dalších nepříjemností. Vyhněte se těmto zubním pastám a nepodléhejte marketingovým sdělením tak snadno. Vždyť co je víc, než zdraví vaše a celé vaší rodiny.

Nejčtenější články