Close search

Nenápadný pomocník v boji s COVID-19: Podle vědců až 8 z 10 lidí ochrání obyčejné nachlazení

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Pokud jste v minulosti trpěli nachlazením, máte podle německých vědců velkou šanci, že se váš imunitní systém lépe vypořádá s koronavirem COVID-19.

Vědci z Fakultní nemocnice v německém Tübingenu přišli se zajímavým zjištěním, podle kterého v boji s pandemií může pomoct drobnost, kterou bychom za jiných okolností považovali za nepříjemného společníka.

Nachlazením proti pandemii

Podle týmu odborníků, který svá zjištění publikoval na mezinárodní platformě Researchsquare, by v boji s nemocí COVID-19 mohlo pomoct předchozí překonání běžného nachlazení. Pokud ho máte za sebou, je pravděpodobné, že disponujete jistou ochranou před tímto virem.

Koronavirů je totiž několik druhů a některé z nich vyvolávají běžná onemocnění, jako je již zmiňované nachlazení. Když si tím organizmus někdy v minulosti prošel, může mít imunitní systém připravený na podobné viry.

Odborníci z Fakultní nemocnice v Tübingenu analyzovali vzorky krve 365 lidí. Z uvedeného počtu mělo 180 subjektů COVID-19, zatímco zbylých 185 ne. Když vědci vystavili tyto vzorky viru, nejvýznamnější imunitní odpověď zaznamenali u krve lidí, kteří jim už onemocněli.

Nečekaná imunita

Překvapivé ale bylo, že imunitní reakce se objevila také u 81 % subjektů, kteří nikdy předtím neměli COVID-19. To znamená, že 8 z 10 lidí je určitým způsobem chráněno, jen museli v minulosti prodělat nachlazení.

Hlavní roli v tom hrají T-buňky, nazývané také T-lymfocity, co je druh bílých krvinek, které se podílejí na vytváření buněčné imunity a zabezpečují dlouhodobou ochranu před těžkou infekcí. Tyto buňky nemusí být schopny zastavit koronavirus dříve, než v těle propukne naplno, ale můžou snížit závažnost průběhu onemocnění.

Zdroje: researchsquare.com, sciencetimes.com

Nejčtenější články