Close search

Nemáte náladu v pošmourných dnech? Potraviny, které pomohou od podzimních splínů

pixabay Zdroj: pixabay

Znáte to, je méně světla, větší zima, a v období před Vánoci mají všichni nejvíce práce, tudíž nároky na naše výkony jsou vyšší. Mnozí lidé tak propadají smutným náladám, úzkostem a únavě. Ale to se dá hravě vyvážit pomocí jídelníčku!

Béčkem pro dobrou náladu

Na zahřátí nám pomohou vitamíny skupiny B, vitamín C a E, které připravují tělo na první chlad a vyšší vlhkost. Vitamíny skupiny B pomáhají udržet dobrou náladu. Mezi jídlem a náladou je úzká souvislost a určité potraviny ji pomohou vyvážit. Správná jídla jsou taková, která obsahují mikronutrienty, jako jsou vitamíny skupiny B, zejména B12, které dodávají energii tělu i mysli. Nejvíce těchto vitamínů obsahují vejce, sýry, jogurty, mléka a mozzarella.

Pomáhají rovněž jídla bohatá na tryptofan, což je nositel serotoninu, hormonu regulujícího náladu. Ten je přítomen ve většině proteinů a zlepšuje náladu, soustředěnost a paměť. Tryptofan působí pozitivně na stres, neboť za přítomnosti vitamínů skupiny B, sacharidů a železa zvyšuje produkci serotoninu. Dobrým zdrojem energie, sacharidů a tryptofanu jsou například těstoviny.

Céčko nás ochrání

V podzimním jídelníčku nesmějí chybět ani potraviny bohaté na vitamín C, který zvyšuje odolnost vůči infekcím, usnadňuje vstřebávání železa, přispívá k tvorbě kolagenu a působí jako antioxidant a prostředek proti stárnutí. Nejvíce vitamínu C obsahuje zelí a kapusta, brokolice, papriky, špenát a citrusové plody.

Éčko společně se zdravými tuky

Vitamín E patří ke skupině těch látek, které jsou rozpustné v tucích. Přirozeným zdrojem vitamínu E jsou především ořechy, mandle a semínka. Jsou bohaté na vlákninu, esenciální mastné kyseliny s dlouhým řetězcem a právě na vitamín E. Obsahují minerály, jako hořčík a draslík. Ideální je sníst denně pět až šest ořechů.

Také avokádo je bohaté na vitamín E a mononenasycené tuky, jaké má extra panenský olivový olej a které jsou pro organismus důležité. Ideální snídaní je celozrnný chléb s půlkou avokáda a semínky slunečnice a sezamu.

Pomoci mohou i minerální soli. Železo například dodává energii, zatímco draslík je užitečný pro mozek a rovnováhu krevního tlaku. Hořčík pomáhá čelit obdobím napětí.  Hořčík najdeme v sušeném ovoci, což je i ideální svačinka mezi jídly. Během podzimních dnů si dopřejte i batáty, ty jsou bohaté na draslík, zinek, vápník a hořčík.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu