Close search

Mýty, které slýcháme od dětství a dokonce jim věříme

Pixabay Zdroj: Pixabay

Existují informace o tom, co bychom měli a neměli dělat, abychom byli co nejdéle zdraví, fit a v pohodě, které jsou naprosté nesmysly. Vybraly jsme pro vás ty největší.

1. Zuby si musíme čistit po každém jídle

Dnes je již vyvráceno, že čím častěji si budeme zuby drhnout, tím lépe. Samozřejmě že o svůj chrup bychom se měli starat, ale ústní hygienu v podobě čištění provádějme maximálně dvakrát denně. Pokud si budeme zuby drhnut častěji, jen tak narušíme zubní sklovinu a na zubech se nám mohou vytvořit fleky.

2. Odřeniny a rány potřebují větrat

Vzpomínáte si na doby, kdy jste pravidelně domů chodili s rozbitými koleny a lokty? Maminka vám ránu vyčistila kysličníkem a nutila vás, abyste si ji nechali větrat. Omyl! Naopak po zastavení krvácení a očištění je lepší ránu přelepit náplastí či obvázat. Na vzduchu se totiž rána příliš rychle vysuší a vytvoří se strup. Přebytečný sekret čistící ránu nemá kudy odtékat a rána se tak mnohem déle hojí.

3. Káva škodí zdraví

Podle nejnovější studie vás káva ani nedehydratuje, ani nemá negativní vliv na váš krevní oběh. Naopak z výsledků studie vyplynulo, že pití kávy má blahodárné účinky nejenom na náš mozek, ale i trávicí soustavu.

4. Vajíčka nesmí jíst lidé s vysokým cholesterolem

Tohle určitě slyšel každý z vás! Ano, vajíčka obsahují vysoké množství cholesterolu, ale většinu cholesterolu si tvoří vaše tělo samo. Takže pokud mu ho dodáváte stravou, sníží vlastní produkci. Takže se nebojte jíst vajíčka, váš cholesterol to nijak neovlivňuje.

5. Seďte rovně, jinak si křivíte záda

Také jste schytali výchovný pohlavek, že sedíte nakřivo? Přitom je to celé jinak. Pokud sedíte v polosedu, pololehu opřeni dozadu pod úhlem 130 stupňů, uvolňuje se vám ploténka a bederní páteř a záda vás dokonce přestávají bolet!

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu