Close search

Muž, který dal tvář AIDS: Před 35 lety zemřel legendární Rock Hudson

Universal Pictures Zdroj: Universal Pictures

Rock Hudson zemřel 2. října 1985 na komplikace spojené s AIDS. Byl prvním opravdu známým člověkem, který podlehl do té doby přehlížené nemoci.

Říkalo se tomu také mor homosexuálů a byl považován za něco, co se běžných lidí netýká. Až do července 1985, kdy se veřejnost poprvé dozvěděla, že jeden slavný muž má AIDS.

Zakrývání očí

První americké případy AIDS byly hlášeny na začátku 80. let, kdy zdraví homosexuální muži v New Yorku a Los Angeles onemocněli a umírali na neobvyklé choroby, které se vyskytují u lidí s oslabeným imunitním systémem.

Kvůli tomu často čelili diskriminaci nebo rovnou otevřenému nepřátelství veřejnosti. A protože se nemoc dotýkala převážně této skupiny obyvatel, v USA ji úřady do velké míry ignorovaly. Prezident Ronald Reagan začal AIDS reflektovat až po smrti Rocka Hudsona, který byl jeho blízkým přítelem. Právě tato skutečnost prý změnila jeho pohled na nemoc.

Prezident se poprvé veřejně zmínil o AIDS 17. září 1985. Boj s ním nazval nejvyšší prioritou a 2. října přidělil Kongres téměř 190 milionů dolarů na výzkum nemoci. Bylo to o 70 milionů více, než původně požadovala administrativa. V té době se už ale počet obětí jenom v USA počítal na tisíce.

Rock Hudson umírá

Muž, který změnil nejen pohled Ronalda Reagana, ale také to, jak se na AIDS dívala veřejnost, patřil k největším hollywoodským hvězdám několik dekád. Rock Hudson hrál s Kirkem Douglasem, Jamesem Deanem, Doris Day nebo Elizabeth Taylor. Byl vysoký sympaťák a působil mužně, o jeho sexuální orientaci se ale šířily různé fámy.

Když mu byl v červnu 1984 diagnostikován AIDS, nepřestával pracovat, a zároveň cestoval po světě, třeba do Francie, a hledal léčbu. Neúspěšně. Rok na to, 25. července 1985, oznámil svůj zdravotní stav veřejně. Šok z toho, že Hudson, velká filmová ikona, má AIDS, patrně přebyl i potvrzení jeho homosexuální orientace. A nejen že obrátil pozornost na nemoc, ale také pomohl změnit její vnímání veřejností. Najednou byla něco, co je tady a může zasáhnout kohokoliv.

Nejsem šťastný, že jsem nemocný. Nejsem šťastný, že mám AIDS. Ale pokud to pomůže ostatním, alespoň vím, že moje vlastní neštěstí má nějakou pozitivní hodnotu," napsal Hudson v září pořadatelům hollywoodské benefiční akce s názvem Závazek k životu. Jeho stav byl už takový, že mu neumožňoval zúčastnit se osobně. Zemřel ve spánku ráno 2. října 1985.

Zdroje: wikipedia.org, history.com

Nejčtenější články