Close search

Křivá záda nebo zablokovaný krk: Máte syndrom kancelářské krysy?

unsplash.com Zdroj: unsplash.com

Jedná se o termíny, které začínáme slýchat však čím dál častěji a to s narůstajícími zdravotními potížemi. Digitální doba přináší spoustu nových možností, avšak právě s nadměrným užíváním tabletů, e-čteček a smartphonů si ničíme zdraví.

Neustálý spěch a tlak společnosti, abychom využívali maximální nabízené možnosti, postupovali v kariéře a neztráceli ani chviličku nás nutí zrychlovat naše životy. K tomu nám slouží chytré telefony a tablety, díky nimž máme svou „kancelář“ neustále v kapse. Důležité kontakty, kalendář s nadcházejícími událostmi i rodinu a přátele, skrývající se pod zelenou „online“ tečkou.

Právě neustálé zírání do tabletu nebo telefonu nám ale způsobuje zdravotní problémy, kvůli kterým máme špatnou náladu, protože nás bolí záda, loupe v kříži nebo máme ztuhlý krk.


Pocit únavy nastává třeba díky tomu, že kvůli špatnému postavení hlavy, krku a ramen se snižuje vitální kapacita plic a s ní i krevní průtok do mozku. Zabrat dostává především oblast krční páteře, předloktí a zápěstí. Aby toho nebylo málo, trpí nejen svaly, ale i vazivové tkáně. Jestliže jsou svaly a vazy na předloktí přetěžovány dlouhodobě, může se vytvořit tzv. nespecifický zánět.

Tabletové rameno

Co se týká držení tabletu nebo většího smartphonu, problémy se objeví u krční, hrudní i bederní páteře. Nejvíce ale stále trpí oblast krku. Jestliže není vyhnutí a tablet nebo chytrý telefon používat musíte, zkuste alespoň sedět narovnaně, zády celou délkou opřenými o židli, eventuelně opřít i hlavu. Jak uvádí MUDr. Tomanová z rehabilitačního ústavu, je potřeba mít povolené svaly trupu a těla, včetně horních končetin a jen používat ruce.

Esemeskový krk

V dnešní době je normální vidět většinu cestujících čekajících na tramvaj nebo autobus, jak si krátí ony minuty tím, že brouzdají po internetu na svých telefonech. Přílišné věnování se online životu ale může vést až k vyhřeznutí ploténky. Sehnutá hlava, aby člověk lépe viděl na obrazovku, je pro tělo nepřirozená poloha a tak je opět přetížená oblast krku. Ušetřena není ani páteř.

Nejčtenější články