Close search

Kouzelná vůně Středomoří. Olivový olej a olivy jako prevence rakoviny i zázračná přísada v kuchyni

pixabay Zdroj: pixabay

Už dlouho dobu se ví, že olivy a olivový olej přispívají k nižšímu výskytu srdečních chorob a infarktů, což dokládají i statistiky ze zemí kolem Středozemního moře. Osmdesát procent tuků, které lidé ve Středomoří spotřebují, pochází z olivového oleje, zatímco v kuchyních západních zemích převládají stále ještě tuky živočišné. Pojďme si kousek Středozemí přenést i k nám.

Tuk v olivovém oleji tvoří mononasycené mastné kyseliny, které pomáhají zvyšovat pružnost cévních stěn a možná i snižovat hladinu nežádoucího cholesterolu v těle.  Olivy se řadí mezi štědré zdroje vitaminu E – antioxidantu, jenž působí obranně proti škodlivým účinkům volných radikálů, které přispívají k vývinu chronických nemocí, jako je rakovina.

Pro imunitní systém je olivový olej také velice blahodárný. Účinně bojuje proti útokům mikroorganismů, bakterií a virů. Choroboplodní činitelé také nemají ve vaši krvi šanci, pokud si budete pravidelně dopřávat kvalitně upravené olivy a panenský olivový olej.

Který druh, na co použít

Při kuchyňských úpravách, které vyžadují vysoké teploty, si zcela vystačíte s levnějším 100 % čistým neboli rafinovaným olejem (na etiketě označovaným jako 100 % Pure Olive Oil). Saláty a omáčky však zaslouží tu nejvyšší jakost, a proto dejte v tomto případě přednost extra panenskému olivovému oleji (na etiketě je Extra Virgin Oil). Ten pochází z prvního lisování oliv zastudena, obsahuje nanejvýš 0,8 % kyselin a vyznačuje se vynikající chutí.

Pro začátečníky

Pokud začínáte vařit s olivami, kupujte si raději vážené ve vyhlášených lahůdkářstvích, kde vám dovolí, abyste kousek ochutnali. Až se seznámíte s více druhy a vyberete přesně takové, které budou vyhovovat vašemu gustu, můžete začít kupovat olivy v konzervách či sklenicích, jež nabízejí v supermarketu.

Klenot nejen v kuchyni

Olivový olej je zázračná přísada nejen do jídel, ale i v kosmetice má své uplatnění. Je dobrý na posílení nehtového lůžka, na lámavost konečků vlasů, jako výživa suché pleti nebo zbavení zápachu z úst. Někteří lidé, kteří si olej jednou koupili, ale ne v dobré kvalitě, na něj většinou zanevřou. Ale opravdu u olivového oleje platí dvojnásob, že za kvalitu je lepší si připlatit. Saláty bez oleje jsou poloviční, jelikož vitamíny ze zeleniny se bez tuku hůře vstřebávají v našem těle. A to je velká škoda, proto se nebojte, olivového oleje není nikdy dost. Promazávejte se olejem jak zevnitř, tak zvenčí.

Nejčtenější články