Close search

Koučka radí, které knihy pomohou zvládnout stres

Pixabay Zdroj: Pixabay

Celý život řešíme jednu starost za druhou. Ve chvíli, kdy máme pocit, že jsme se vypořádali se vším, co nás trápilo, tak se okamžitě objeví nový problém. Tento neustálý kolotoč potíží a hledání řešení může vést k silnému stresu.

Je velice důležité si umět přiznat, že ve vašem životě není něco v pořádku. Stres dokáže lidský život ovlivnit silněji, než si většina lidí chce vůbec přiznat. I když se o stresu v dnešní době velice otevřeně mluví, mnoho lidí má stále pocit, že pokud to není akutní onemocnění, které by měli okamžitě řešit, tak nejde o nic hrozného. „Lidé často nedbají na své duševní zdraví, ale problémy se projeví i po fyzické stránce,“ uvedla v rozhovoru pro Extralife.cz koučka a lektorka osobního rozvoje Iva Peláková. 

Stres se rozhodně nevyplácí ignorovat. Ale jak si s ním tedy poradit? Existuje literatura, která se problémům spojeným se stresem vyloženě zabývá. 

Lektorka osobního rozvoje Iva Peláková vybrala pro čtenáře Extralife.cz několik knih, které pomohou pochopit původce stresu, jaké škody může napáchat a jak s ním bojovat. 

Hoř pomalu od Veroniky Jelínkové

„Kniha se zaměřuje na otázky vyhoření a úzkosti. Autorka si tímto vším prošla, takže v knize radí věci, které jí samotné pomáhají. Je to kniha o jednoduchých technikách, jak se soustředit sám na sebe. A jako bonus jí doplňují skutečně krásné ilustrace,“ uvedla koučka. 

Stres a zdraví od autora Vinay Joshi

„Tady se jedná o více odbornou knihu, která skutečně do detailů rozebírá stres a jeho působení na lidské zdraví. Autor zde podrobně vysvětluje, co se během stresu v našem těle děje a do jakých nemocí se to může projevit. Čtenáři například zjistí, že i cukrovka může být způsobena stresem,“ říká o knize Stres a zdraví koučka Peláková.

Důmyslné umění, jak mít všechno u prdele od Marka Mansona

Lektorka seberozvoje o této knize uvádí: „Jde o motivační literaturu, která je ale napsaná punkovějším stylem. Je zaměřená na úplně jinou cílovou skupinu. Nabádá své čtenáře, aby se soustředili na to důležité v životě a aby se rozhodně nikdy nesrovnávali s ostatními.“

Někdy ale podle slov koučky není zapotřebí ani odborná literatura. Pro uvolnění a snížení stresu může postačit i beletrie. Například laskavé a často krásně ilustrované pohádky jako Medvídek Pú vás mohou vrátit zpátky do dětství a přivodit dobrou náladu. 

Nejčtenější články