Close search

Klíšťová encefalitida může mít trvalé následky. Na jaře ještě není pozdě se očkovat

Pixabay Zdroj: Pixabay

Klíšťata a nemoci, které táto malá stvoření přenášejí, každoročně nakazí mnoho lidí po celé české republice. Klíšťová encefalitida a lymská borelióza s už staly pravidelným letním strašákem, přesto jen velmi malé množství lidí se nechá očkovat. Někteří si například myslí, že od jednoho klíštěte se nenakazí, jiní mají pocit, že už třeba zmeškali termín.

Lymská borelióza se přenáší z klíštěte na člověka pomocí slinných žláz klíštěte. To tedy znamená, že čím déle bude klíště přisáto, tím je větší pravděpodobnost přenosu nemoci. Borelióza se ze začátku projevuje typickým zarudnutím okolo místa, kde se klíště nacházelo. Dalšími příznaky jsou horečka, malátnost a nevolnost, tato nemoc Proti lymské borelióze, bohužel očkování ještě neexistuje. Avšak před klíšťovou encefalitidou, se člověk může chránit včasným očkováním.

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, které má dvě fáze a napadá nervový systém. U dětí může způsobovat meningitidu. Při první fázi se nemoc projevuje bolestí svalů a kloubů, vysokou teplotou. Ve druhé fázi přicházejí silné bolesti hlavy, obrna svalů, poruchy rovnováhy i třes.

I když nejlepším obdobím pro očkování jsou zimní měsíce, málokdo si před těsně před příchodem léta naplánuje očkování. Problém možná tkví v tom, že výskyt klíšťat v přírodě má mnoho lidí spojeno právě s letními měsíci, pravdou však je, že klíšťata se probouzejí již na jaře a v tomto období také může přijít i nakažení.

Pokud jste ale nestihli zimní očkování, rozhodně na něj nyní na jaře nezanevřete. Vakcína sice začíná působit až po zavedení druhé dávky, která se provádí až jeden měsíc po té první, přesto do těch nejteplejších letních měsíců, kdy mnozí budou trávit své volno v přírodě, je ještě celkem daleko.

Očkování můžete tedy zahájit v kterémkoli ročním období, jen musíte dopředu počítat s tím, že to bude chvíli trvat, než si náš imunitní systém vytvoří způsob, jak se s nemocí vypořádat. Dokud tedy nedojde k očkování druhé dávky, pacient není před encefalitidou chráněný. Očkovací proces většinou vyžaduje zavedení tří dávek vakcíny.

Nejčtenější články