Close search

Když zdravé potraviny škodí: Která jídla ovlivní tělesný pach?

Pixabay Zdroj: Pixabay

S příchodem léta, které slibuje vysoké teploty a slunečné počasí, se blíží i období, kdy lidské tělo bude vylučovat větší množství potu než obvykle. Tento proces je samozřejmě zcela přirozený a pro správné fungování těla nutný. Přestože se nevábný odér snažíme zamaskovat různými deodoranty, někdy může být příčinou i špatný výběr jídla.

Mohou tedy námi konzumované potraviny ovlivňovat tělesný pach? Tato otázka je předmětem sporů mnoha odborníků, přesto se ukazuje, že určitý vliv na zápach potu by některé potraviny mít mohly. Nejedná se ale vždy pouze o potraviny, podle dermatologa Miloše Kravciva vůni potu ovlivňují také zbytky léků, vitamínů, toxinů i soli, které tělo vylučuje. Na samotný pot, který je bez jakékoli vůně, mohou mít také vliv drogy nebo kouření cigaret.

Specifický zápach potu mohu tedy ovlivňovat potraviny, které obsahují aromatické koření nebo i bílkoviny.

Česnek

Tato zelenina ovlivňuje lidský pach i jinými způsoby, jelikož syrový česnek vylučuje při nakrájení nebo rozdrcení silné sírové složky. Dalo by se říct, že člověka, který nedávno konzumoval česnek, všichni celkem rychle poznáme, jelikož tento zápach je velmi silný a zároveň specifický. Není sice známo, jaké množství česneku by člověk musel zkonzumovat, aby se to projevilo do vůně potu, přesto častá a pravidelná konzumace takovou možnost zvyšuje.

Běžná zelenina

Brokolice, chřest, špenát i květák sice musí být součástí každého zdravého jídelníčku, přesto jejich značná konzumace může ovlivnit lidský pach. Tato zelenina obsahuje velké množství bílkovin a při rozkládání vylučuje síru, což stejně jako u česneku může ovlivnit lidský pach.

Maso

I když je červené maso chutné a také obsahuje velké množství bílkovin, které lidské tělo potřebuje, může způsobit, že náš pot bude mít horší pach po vyšší nebo pravidelné konzumaci.

Cibule

Tato zelenina, která se přidává do většiny pokrmů, také není nejlepším výběrem, pokud dojde na tělesné pachy. Její účinnost se ale dá snížit tepelným zpracováním. Syrové cibuli se tedy pokud možno vyhněte.

Alkohol a cigarety

Tyto produkty sice nepatří mezi zdravé, přesto je potřeba se o nich zmínit. Alkoholu trvá i desítky dnů, než se s ním dokáže metabolismus poprat a zcela ho odbourat z těla. Když se tedy z těla dostává pomocí potu, může vznikat nepříjemný odér.

To samé platí o cigaretách. Kuřáka poznáte, aniž by se musel příliš zapotit. Silný zápach kouře jej jasně prozradí. Tělo pak samozřejmě vylučuje látky, které mohou pach ovlivnit.

Nejčtenější články