Close search

Kdy zajít na vyšetření tlustého střeva? Nebezpečné příznaky

pixabay Zdroj: pixabay

Nádor tlustého střeva je u nás nejčastějším nádorovým onemocněním trávicí soustavy. Česká republika se bohužel potýká i s vysokou úmrtností na toto onemocnění. Většinou za to může pozdě stanovená diagnóza a to je škoda. Nádorové onemocnění střev se dá léčit, proto byste neměli přehlížet prvotní příznaky této nemoci.

Rizikové faktory

Co jsou rizikové faktory pro vznik nádoru ve střevě? Mezi ty ovlivnitelné patří určitě životní styl. Jde především o vysoký příjem živočišných tuků, masa, uzenin a smažených jídel. Rizikovým faktorem je i zvýšená konzumace alkoholu, hlavně piva, které je v našich podmínkách hojně konzumováno.

K rozvoji nádoru přispívá i nízká konzumace ovoce a zeleniny, které kromě vlákniny obsahují i řadu důležitých látek, vitamíny a stopové prvky, které mají preventivní účinek. Zkrátka hodně masa a alkoholu a málo zeleniny určitě nevěstí pro vaše tělo nic dobrého.

Dále vám neprospěje ani sedavý způsob života, nedostatek pohybu a nadváha. Rizikovým faktorem, který se samozřejmě ovlivnit nedá, je genetická dispozice.

Nepřehlížejte příznaky

Jaké jsou tedy ty nebezpečné první příznaky, že byste měli co nejdříve navštívit lékaře? Pokud se už nemoc projeví, poznáte to podle jasně červené krve ve stolici. Dalšími příznaky bývají chudokrevnost, střídání průjmu a zácpy nebo hlen ve stolici.

V pozdějším stádiu se nemoc projevuje neprůchodností střev, jejich zúžením, bolestmi konečníku a bolestmi při stolici. Dalšími příznaky je i ztráta hmotnosti, únava, nadýmání, bolestivý odchod větrů.

Prevence je nejdůležitější

Tímto onemocněním jsou více ohroženi muži a riziko také stoupá s přibývajícím věkem. Po padesátce je vyšetření tlustého střeva hrazeno pojišťovnou, pokud však vnímáte již zmíněné příznaky, měli byste jít na vyšetření okamžitě. Zdravým životním stylem můžete však této nemoci předejít.

Co můžete změnit okamžitě, je způsob stravování. Oblíbené párky, uzeniny nebo grilovaná masa omezte na minimum, začněte jíst více vlákniny v podobě ovoce a zeleniny, které vám střeva pročistí. Z masa jezte víc ryb a drůběže, která je lehčeji stravitelná. Také omezte solení, konzumaci alkoholu a kouření.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu