Close search

Jogging je skutečná výzva: Co má běh společného se životem?

Pexels Zdroj: Pexels

V běhu, stejně jako v životě, máme největšího soupeře, motivátora a vítěze stále na očích. Nehledejte ho okolo vás, ale v sobě.

Na první pohled by si člověk řekl, proč vlastně srovnávat tyto dvě věci? Není na tom nic složitého. Lidé, kteří běhají, pravděpodobně souvislosti hned uvidí. Protože běh toho má se životem společného opravdu hodně.

V životě nezáleží na tom, kolik nám je, co nosíme na sobě nebo jaké lidi máme kolem sebe. Záleží pouze na nás. Na naší vnitřní motivaci, sebedůvěře, odhodlání a na tom, zda jsme schopni překonávat sami sebe, protože největším soupeřem je vždy člověk sám.

To samé platí o běhu, nezáleží na tom, v kolika letech se rozhodneme začít běhat, také je jedno, od které značky máme botasky, kolik lidí okolo nás běhá, ale záleží pouze na nás. Jestli máme tak pevnou vůli a vyběhneme i v ošklivém počasí, nebo v den, kdy se nám opravdu nechce a nevzdáme se hned po prvním měsíci.

Jako u všeho - nejhorší jsou začátky. Člověk najednou najde milion výmluv, proč by to neměl udělat, proč není zrovna vhodný čas, ale musí to odložit na později. S pravidelným joggingem nejenže se zlepší postava, fyzické a psychické zdraví, ale také se bude člověk zocelovat a růst. Naleznete v sobě sebedůvěru. Poznáte, že všechny limity, které jsou, jsou pouze ve vaší hlavě a myšlenkách, které máte možnost přenastavit.

Při každém běhu se můžete zastavit, tak jako v životě. Vždy je tu možnost volby, kterou činíte. Jakou cestou se máte vydat, jestli máte přeskočit překážku, nebo jestli se otočíte vzdáte se a půjdete domu. Tady je ale potřeba si uvědomit, že vždy je těžší se znovu rozběhnout, než vytrvat a pokračovat v pomalém běhu.

Jakmile ale vydržíte, dostaví se vytoužená odměna. Trasy začnete natahovat, najdete své tempo, svůj cíl a své limity, které budete chtít překonávat.

Nejdůležitější, a zároveň nejnáročnější ve sportu i v životě, jsou první krůčky a první zakopnutí, zároveň se na tyto okamžiky pak nejvíce vzpomíná.

Nejčtenější články