Close search

Je nucení veganské stravy dětem týrání?

pixabay Zdroj: pixabay

Stanovisko britských expertů z Britské asociace pro výživu je jasné: Veganská strava je vhodná pro kohokoliv v každém věku. Vegan, stejně jako každý rodič, by měl svým dětem zajistit správnou výživu. Zastánci veganské stravy tvrdí, že jejich způsob stravování je plnohodnotný a zajišťuje dětem vše, co potřebují. Proč je tedy kolem veganství u dětí tolik rozruchu?

Láska ke zvířatům

Děti se vychovávají k tomu, aby zvířata milovala, starala se o ně a chránila je. Vyprávíme jim o kravičkách a slepičkách v obrázkových knížkách, v televizi děti sledují pořady, kde v hlavních rolích vystupují zase zvířátka a děti jsou přímo vyzývány k tomu, aby s nimi soucítily.

Proto se veganům nelíbí, když jsou potom děti krmeny masem a dalšími živočišnými produkty, čímž jsou jim předkládány matoucí informace.

Vnímání dětí

Děti jsou často rozrušeny, když zjistí, že jídlo na talíři pochází ze zvířete, o kterém se učily, že by jej měly milovat. Kdo by je mohl obviňovat? V tomto věku si děti již uvědomují, že stejně jako ony, i zvířata jsou schopna cítit bolest a utrpení, že mají touhy a emoce a že nechtějí umřít.

Rodiče předpokládají, že když dítě uvidí maso jako potravu, zapomene na to, že to kdysi bylo žijící zvíře. Většinu rodičů ani nenapadne svým dětem vyprávět, jak byla zvířata zabita - jsou rádi, že jejich děti maso konzumují.

Pro některé rodiče, hlavně pro ty, co vyznávají veganství, je důležité, aby děti rozuměly výživě a věděly, odkud jejich jídlo pochází.

Veganství vs. řízek

Vegani jsou často obviňování z toho, že „nutí” své děti jíst to, co jedí oni sami. Ale bylo by přece nesmyslné předpokládat, že veganský rodič bude dávat svému dítěti maso jen proto, že to tak dělá většina lidí. Všichni rodiče rozhodují za své děti, je logické, že jim předají i své stravovací návyky.

Veganští rodiče vybrali životní styl pro své děti z mnoha důvodů: z lásky ke zvířatům, z obav o stav životního prostředí nebo z touhy zlepšit jejich zdraví. Proč by neměli sdílet všechny tyto výhody veganství s lidmi, kteří jsou pro ně nejdůležitější?

Nebude něco dětem chybět?

To dává smysl. Je tedy veganská strava z pohledu výživových hodnot pro dítě správná?

Vegani dokážou vytvořit množství pestrých pokrmů z rostlinných surovin. Příkrmy, kterými malé děti začínají okusovat něco jiného než mateřské mléko, obsahují stejně většinou jenom zeleninu nebo rozmixované ovoce.

Ve chvíli, kdy „normální“ děti začnou v kašičkách konzumovat maso nebo vajíčka, veganské děti dostanou např. červenou čočku. Právě ta obsahuje minerály a bílkoviny, které hledáme i v masu. Z kašiček se přechází na různá rizota a jídla z lušetěnin, zeleniny a semínek. Nechybí ani kapka rostlinného oleje.

O bílkoviny není ve veganské stravě nouze. Stačí dodržovat kombinaci luštěnin, obilovin a oříšků. Vápník je zase přítomen v tofu, ořechách, semínkách nebo tmavě zelené zelenině, která zajišťuje i příjem železa. Za studena lisované oleje zase dodají dětem omega 3, která je důležitá pro vývoj mozku. Z výživového hlediska se tedy zdá být vše v pořádku.

Co je popudlivější?

Děti hlavně mají právo se k živočišné stravě vrátit, až budou mít ze všeho rozum. Je tedy kontroverznější nekrmit děti masem, anebo je masem krmit, i když víme, že to jde i bez něho, tzn. bez podporování zabíjení těch nevinných kuřátek z knížky?

 

Nejčtenější články