Close search

Jak si poradit s rozmazleným dítětem? Zkuste svoji ratolest převychovat

Pixabay Zdroj: Pixabay

Rodiče své děti milují, proto se jim snaží poskytnout co nejlepší domov a dostatek péče. Bohužel někdy i nejlépe myšlené činy mohou mít negativní dopad na dítě a to začne být hrubé a panovačné. Jak si tedy s rozmazleným chováním poradit?

Mnozí rodiče by pro své děti dělali nemožné, což je absolutně v pořádku, protože každá ratolest si zaslouží lásku a klidný domov. Když ale rodiče dělají vše možné pro štěstí svého potomka, jejich snahy se mohou vymknout kontrole a s přispěním dalších okolností, jako neustálý reklamní tok a dostupnost mnohých produktů, se děti stanou rozmazlenými. Pokud si rodiče nevhodného chování svého dítěte povšimnou a rozhodnou se s tím něco dělat, mají několik celkem jednoduchých možností, jak vše napravit.

Nic zadarmo

Když už jsou vaše děti již starší a vědí, co to jsou peníze a že opravdu „nerostou na stromě“, zkuste v nich vychovat úctu k věcem, které považují za samozřejmost. Zapojte své dítě do plnění domácích povinností a dejte mu možnost si na hračky vydělat svojí vlastní prací. Váš potomek si potom určitě bude více vážit věcí, které má, nebo alespoň bude lépe chápat hodnotu peněz a kupovaných produktů.

Jasná pravidla

Stanovte si přesně definovaná pravidla pro chování a netolerujte jakékoli výjimky pro hrubé a arogantní činy. Vaše dítě musí pravidlům rozumět, ale zároveň musí chápat, že váš postoj je důležitý a důsledný.

Odpovědnost

Povzbuzujte své dítě, aby se nebálo nést odpovědnost za své činy. Vysvětlete mu, že své chyby nesmí omlouvat a dávat vinu všem kolem sebe. Je totiž důležité, aby si dítě uvědomilo, že činy mají vždy své následky.

Vlastní hodnota

V dnešní době jsou děti vystaveny vysoké konkurenci mezi svými spolužáky a kamarády, jelikož trh je přeplněný hračkami a technikou, o kterou budou mít ratolesti neustálý zájem. V tomto krutém souboji o to, kdo má lepší mobil nebo mikinu nejde vyhrát a není ani dobré se o to pokoušet. Dítě potřebuje vysvětlit a uvědomit si, že jeho hodnota nespočívá ve věcech, které vlastní, ale v tom, jakým je člověkem. Zda má znalosti, nebo dobré vlastnosti a povahu.

Je ale důležité si uvědomit, že například už skutečně malých dětí, tedy přibližně do věku čtyř let, se nemusí jednat o špatné chování, ale o přirozené emoční výlevy, které ratolesti v tomto období mívají. Pokud si ale povšimnete u svého potomka naopak agresivního chování, které vás začne znepokojovat, v takové situaci bude nejlepší se obrátit na dětského psychologa, který může rodičům poradit.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu