Close search

Jak si pomoci doma, když se vám zasekne krční páteř

pixabay Zdroj: pixabay

Probudili jste se a nemůžete otočit hlavu? Příčin zaseknuté krční páteře je několik. Prochladnutí, dlouhá cesta autem nebo nešťastný pohyb, to vše může způsobit, že vám zkamení krk a vám nezbývá nic jiného, než to přečkat. Máme pro vás pár tipů, které vás tohoto problému zbaví rychleji.

Do tepla

V těchto případech zabírá teplo, pokud vás “chytne” krční páteř, zabalte krk do teplé šály nebo nahřátého ručníku. Skvělé jsou taky gelové sáčky, ty je dobré mít vždy doma připravené. Nahřejte je ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Mezi gelový sáček a kůži položte bavlněný kapesník, který horkost eliminuje, abyste se nespálili.

Pokud nemáte k dispozici gelové sáčky, vložte potravinovou aluminiovou folii do ručníku a ten nahřejte žehličkou. Teplý ručník pak přiložte na krk a bolavé místo a nechte působit teplo. Díky folii se bude teplo dlouho držet tam kde má.

Manuální techniky

Položte si dlaně na ramena nebo šíji. Dotyk musí být plošný, celou dlaní pokryjte bolavé místo. Lehce tlačte a zároveň posouvejte kůži a svalovinu okolo krční páteře. Tlak by měl být na kůži plošný, tj. celou dlaní a prsty. Intenzita tlaku by neměla způsobovat bolesti, ale naopak by měl být tlak velmi příjemný.

Zkuste si nahmatat to nejbolestivější místo a snažte se ho opatrně rozmasírovat. Většinou najdete ztuhlé místo, kde mohou být zatvrdlé svalové kuličky. Proti těmto místům tlačte palec, ale opět by vám to nemělo přivádět ještě větší bolest. Spirálovitým pohybem tlačte na zatuhlý bod, přičemž měníte sílu tlaku palce.

Protahujte

Každému z nás vystřeluje bolest od páteře jinam, proto je těžké poradit cvičení, které by pomohlo všem. Můžete ale zkusit jemné otáčení hlavy do stran, kam vám to vaše bolest dovolí. Pozvolna uklánějte hlavu do stran, rotujte dopředu a dozadu. Pokud vám nějaká poloha vyhovuje a není bolestivá, nadechněte se, myslete na bolest, která vás sužuje a s výdechem jí pošlete pryč. Tato psycho-relaxační metoda je ve fyzioterapii často využívaná.

Když bolest neustupuje, vyhledejte odborníka fyzioterapeuta, může se možná jednat o vážnější problém s vaší krční páteří.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu