Close search

Jak se zbavit závislosti na nikotinu? Típněte poslední cigaretu a začněte nový život

unsplash.com Zdroj: unsplash.com

Byla jste osvícena a rozhodla jste se, že přestanete kouřit? Výborně! Stále vás ale čeká dlouhá cesta, na které nesmíte udělat krok vedle, jinak se ke zlozvyku lehce vrátíte.

Nejdůležitějším prvkem je nepochybně je vaše vlastní odhodlání. Nesmíte ani na chvíli polevit ve svém přesvědčení a neustále si říkat, že bez cigarety vám bude lépe. Jestli vám to pomůže, udělejte si seznam pozitiv, které přináší skoncování  s kouřením, a to si přšpendlete na dobře viditelné místo. Pokaždé, když půjdete kolem, utvrdíte se v tom, že děláte dobře.

Jste zrovna v baru s přáteli a v kolektivní euforii jste se rozhodli, že tato cigareta je vaše poslední? Vzpomeňte si na to i ráno a nesklouzněte k tomu, že si dáte ještě jednu, poslední, k ranní kávě. Pokud chcete přestat, přestaňte ihned. Neustálé odkládání se mine účinkem.

V mnoha případech je to i o tom, že máte nenechavé ruce. Nebo dlouho chvíli. Co je snadějšího, než si při čekání na autobus zapálit? Neklidné ruce zaměstnejte jinou činností. V restauraci si pro začátek můžete hrát s párátkem, v kanceláři se zaměstnejte propiskou.


Když už jste se rozhodla, že budete žít zdravěji, neomezte se jen na absenci cigaret. Své nové já zapojte do dalších aktivit jako sport, zdravější stravování. I činnost z jiného soudku (ale stále něco nového) vám pomůže setrvat v odhodlání, takže neváhejte s přihláškou do jazykového kurzu nebo filmového klubu.

Až uvidíte na ulici někoho kouřit, neříkejte si, že byste si také zapálila. Berte to tak, že vy jste se na cestu za zdravějším já už vydala a buďte pyšná, jak se vám to daří. Důležité je myslet pozitivně a neztrácet vůli a odhodlání.

Nepochybně to ocení i vaše okolí. Ať už proto, že jim nebudete foukat kouř do obličeje, při polibku na tvář ucítí váš parfém a ne smradlavé cigarety a především rodina se bude radovat, že vaše plíce nebudou černé jako uhel a vyhnete se tak rizikům jako je rakovina.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu