Close search

Jak přes zimu do těla dostat vitamíny a navíc ulehčit peněžence

pixabay Zdroj: pixabay

V zimním období se do těla vitamíny dostávají složitěji, alespoň si to většina lidí myslí. Ale nemusí to být úplně tak pravda. Vitamíny obsahují i potraviny, které nemusí být nutně předražené a ne příliš chutné ovoce v regálech obchodů.

Řepa je přes zimu skvělým zdrojem živin

Hodně druhů ovoce a zeleniny, které máme k dispozici v zimě, nám skýtá bohatý zdroj vitamínů a výživných látek. Třeba kořenová zelenina se většinou sklízí na podzim a v zimě. Například červená řepa je známá vysokým obsahem vitamínů, minerálů a karotenoidů a je významným zdrojem vlákniny, kyseliny listové a vitamínu C, E a K.

Kořenová zelenina je odolná a je mnohem těžší její živiny při vaření ztratit. Řepa je vynikající jako salát s olivovým olejem, který napomůže vstřebat živiny do těla.

Dalším zdrojem živin je fenykl. Obsahuje vitamín C, draslík, vlákninu a kyselinu listovou. Může se jíst syrový nebo připravovaný za nízké teploty do změknutí, kdy dostává lehce nasládlou chuť.

Kapusta listová i růžičková

Růžičkovou kapustu najdeme v obchodě po celý rok, ale v zimě je to sezónní zelenina, proto není tolik drahá. Je vynikajícím zdrojem vitamínu C, vlákniny a antioxidantů. Aby si zachovala výživné látky a absorboval se vitamín A, je vhodné péci ji s olivovým olejem, solí a pepřem.

Velmi zdravá je také zelenina se zelenými listy. Zelí, brokolice, špenát a další jsou výbornou alternativou mléčných výrobků jako zdroj vápníku, ale i kyseliny listové a železa, které jsou navíc významné pro těhotné ženy.

Citrusy a granátové jablko

Citrusové plody jsou k dispozici po celý rok, ale některé druhy jsou lepší v zimě, protože vrcholí jejich dozrávání. Pomeranče, grapefruity a mandarinky jsou zásobnicí vitamínu C, vitamínu A a vlákniny. Výborné je i granátové jablko, jehož hlavní sezóna vrcholí na konci podzimu a na začátku zimy.

Granátová jablíčka jsou zdrojem, antioxidantů, betakarotenu, draslíku a vitamínu C. jadérka můžete jíst za syrova, můžete si je přidávat do jogurtu, do salátů nebo si z nich vymačkat šťávů.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu