Close search

Jak poznat, že vaše dítě trpí anorexií? Rady nutričního specialisty

pinterest.com Zdroj: pinterest.com

Mentální anorexie je, jak všichni víme, porucha příjmu potravy charakterizovaná úmyslným snižováním hmotnosti a strachem z nárůstu hmotnosti, i když nemocný trpí podváhou. Nejčastěji se anorexie objevuje u dospívajících dívek. Jak poznáte, že anorexií trpí vaše dítě?

Nutriční terapeut a specialista na poruchu příjmu potravy Šárka Jakešová upozorňuje rodiče, na které signály by si měli dát u svých dětí pozor, mají-li podezření, že jejich dítě trpí mentální anorexií.

První signály

Rodiče by si měli především všimnout náhlé ztráty hmotnosti. Rodiče prý většinou argumentují tím, že neviděli dceru dlouho jenom v prádle či v plavkách a tak si změny nemohli všimnout. Šok tedy většinou v těchto případech přichází na kontrole u doktora, kde se dívka svlékne.

Dlouho předtím, než začne dívka ztrácet na váze, se přehnaně zajímá o různé diety a pečlivě si hlídá složení pokrmů čtením etiket. K tomu se většinou přidá vynechání příloh, pečiva a zmenšování porcí.

Rodiče by měl upozornit i zájem o alternativní způsoby stravování, jako je vegetariánství nebo veganství. U nemocných jde často v první řadě o zhubnutí, většinou až potom jim jde o etickou stránku věci - o zvířata.

Jasnějším signálem je potom vynechávání společného jídla se slovy: "teď nemám hlad, najím se později." Také nošení svačin zpátky ze školy není dobrým signálem. Svačiny mohou často skončit v koši.

Izolace od okolí

Postižené dívky se také často uzavírají do sebe, většinu času stráví na internetu, kde sledují skupiny, řešící diety, hubnutí, zdravou stravu, cvičení apod. Na sociálních sítích, jako je instagram, si pak vytvoří iluzi krásy, která předkladá vyhublé modelky, kterým se chtějí mladé dívky vyrovnat. U dívek postižených anorexií by si rodiče také měli všimnout časté kontrolování hmotnosti na váze, klidně i několikrát za den.

Příčiny vzniku onemocnění

Porucha se objevuje často u dívek na začátku dospívání, kdy dochází i k tělesným změnám. Spouštěčem zájmu o svou postavu může být nevinná poznámka na jejich postavu ve škole od spolužáků, učitelů tělocviku, přítele nebo i samotných rodičů.

Začátek potíží může souviset i s přestupem na novou školu, kde se dívka setká s náročnějším studiem. Rodiče vyžadují perfektní výsledky a tak často dívky nemají skoro žádný volný čas. Veškerý čas po škole tráví ještě kroužky nebo sportem.

Dalším důvodem může být i rodina, ve které se nescházejí u společného jídla. Rodiče tak nemají kontrolu nad svým dítětem, nemají přehled, co jí a nejí. Hubnutí u mladých dívek může být i volání o pozornost, o kterou si jinak neumí říct.

Také je časté, že dívka začne držet dietu se svoji matkou. Diety, detoxy a různé redukční programy vidí u svých rodičů odmala, ve 14 letech pak v tom matka dceru začne ještě podporovat a dívka tak vlastně ani neví, jak má správná velikost porce vypadat nebo o čem je zdravé stravování.

Alarmující signály

Jedním z prvních je ztráta menstruace, dále potom časté průjmy, nechutenství, nadýmání, nutkání ke zvracení, bolesti břicha..

Jak to řešit?

Hlavně nic neodkládat. Když rodiče začnou vnímat změnu vztahu dívky k jídlu nebo ke své postavě, měli by se obrátit na pediatra. Ten by měl zhodnotit situaci. Podle krve, hmotnosti a proporcí by měl navrhnout další postup.

Pokud rodina prošla nějakým těžkým obdobím (rozvod, nemoci, úmrtí), měla by se dívka svěřit do rukou psychoterapeuta. Tuto pomoc by měli rodiče vyhledat i když potíže trvají déle než 3 měsíce.

Vyhledat by měli i nutričního specialistu zaměřeného na poruchy příjmu potravy. Důležité jsou pravidelné kontroly a hlavně zapojení a spolupráce ze strany rodiny.

 

Nejčtenější články