Close search

Jak nepropadnout depresi. Jakých chyb se nejčastěji dopouštíme?

www.pixabay.com Zdroj: www.pixabay.com

Deprese – pojem, který používá snad každý z nás. Deprese je ale vážná psychiatrická nemoc, kterou opravdu každý z nás nemá. O tomto druhu deprese se ale bavit nebudeme. Řekneme si něco o stavu, který každý z nás čas od času mívá – špatná nálada, splín, lidově řečeno depka.

Stresům, kterým jsme denně vystavováni, se vyhnout nelze. Můžeme ale dělat něco pro to, aby tento stres nepřerostl v depresi. V depresivních náladách bychom si totiž rozhodně neměli libovat, protože jen negativní přístup nám brzy zničí vztahy, práci a zajistí cestu k opravdové, diagnostikované depresi. Když už se ale do takové nálady dostaneme, neměli bychom přemýšlet nad tím, jak špatně se cítíme, ale proč se tak cítíme a co depresi způsobilo.

Jak si pomoct?

Naučte se říkat Ne!

Pokud si ostatní zvykli, že si můžou své povinnost přehodit na vás, tak je to špatně. Začněte myslet víc na sebe a naučte se říkat ne, pokud máte pocit, že je toho na vás už moc. Pokud na to nejste zvyklí, stojí to hodně práce a je potřeba naučit se odmítat lidi slušně. Ušetříte si tak ale mnoho problémů z přepracování, potlačovaného vzteku a získáte více času pro sebe. Mějte sami sebe na prvním místě!

Buďte více otevření a žijte pestrý život

Najděte si více času na svou rodinu, přátelé a koníčky. Zkoušejte nové věci. Zaměřte se na svůj život a udělejte si ho spokojenější!

Dělejte si radost

Udělejte občas jen něco pro sebe. Kupte si něco pěkného, leťte na vysněnou dovolenou, přihlaste se na keramický kroužek. Cokoliv, jen ať z toho máte radost.

Vyrazte mezi lidi

I když vám není zrovna do smíchu, neuzavírejte se před okolním světem, ale vyrazte mu vstříc. Běžte mezi lidi, bavte se, poznávejte nové tváře.

Změňte práci

Pokud chodíte do práce se staženým žaludkem a celý den jste ve stresu, je na čase něco změnit. Co jste chtěly dělat jako děti? Zkuste si splnit svůj sen a vyzkoušejte na nějaký čas práci, kterou jste vždy chtěli dělat.

Zajděte za odborníky

Tím, že si zajdete k psychologovi pro odbornou pomoc a radu, nic nezkazíte. Pokud si tedy už nevíte rady, vyhledejte odborníky a promluvte si s nimi o svých problémech.

Nejčtenější články