Close search

Jak nám škodí mobilní telefony: Nádory i poškození spermií

pixabay Zdroj: pixabay

Bez mobilního telefonu už dneska nedáme ani ránu. Chodíme s ním všude a když ho chvíli nemáme na očích, jsme z toho nesví. Během pár let se mobily staly neodmyslitelnou součástí života většiny z nás. Hrozí jeho neustálým používáním nějaká zdravotní rizika? Vědci se už dnes shodují, že ano.

Je důležité říct, že mobilní zařízení v daleko větší míře mohou poškodit zdraví dětí než dospělých. Proto se snažte ty nejmenší ochránit před mobily co nejdéle nebo alespoň minimalizujte styk dítěte s mobilem.

Bolesti hlavy

Záření, která vydávají bezdrátová zařízení mohou dětem způsobit bolesti hlavy a jiné komplikace. Především ty, u kterých je přístup na internet. Proto pokud chcete z bezpečnostních důvodů dát svému dítěti mobil, tak zvolte ten nejjednodušší, ze kterého si maximálně zavolá a pošle smsku.

Kromě bolesti hlavy mohou mobilní zařízení dětem způsobit podráždění očí, poruchy spánku či duševní nepokoj. K těmto problémům se mohou přidat i vážnější, jako například zvonění v uších nebo nepravidelný srdeční rytmus. Dítě může mít i problémy s učením a s udržením pozornosti.

Poškození spermií

Muži často nosí mobilní telefony v kapse nebo připevněné u pásku a to není úplně dobré pro kondici jejich spermií. To, že je vystavují záření z telefonu, způsobuje, že umírají třikrát rychleji než normálně. U spermií také dochází k vyšší míře poškození mitochondriální DNA. Proto by si pánové měli držet mobil daleko od těla, hlavně od jejich mužství.

Mohou být karcinogenní

Záření z mobilních telefonů se nazývá neionizující, což je druh elektromagnetické radiace a je známo, že lidská tkáň nejblíže anténě absorbuje část této energie. Americký toxikologický program zveřejnil v roce 2016 výsledky studie, která dokázala, že signál z mobilního telefonu lehce zvyšuje riziko maligních nádor v mozku.

Také se zvýšilo riziko vzniku neurinomů, což jsou nezhoubné nádory, vznikající na nervových buňkách srdce. Zvýšená dávka záření má tedy negativní dopad na lidský organismus a může se podílet i na vzniku rakoviny. Lékařská literatura uvádí, že používání mobilního telefonu už od dospívání až pětinásobně zvyšuje riziko nádoru na mozku.

Špatný spánek

Vědci už dávno varují před mobilem v ložnici. Obávají se totiž tzv. hyperostražitosti, což znamená, že i po dobu usínání vnímáme, že nám mobil leží na nočním stolku a jsme připraveni reagovat na jakýkoliv signál, který telefon vydá. Proto se můžeme stále budit, úplně se neuvolníme a máme stálé nutkání se na mobil dívat.

Ostré světlo, které z mobilu vyzařuje, narušuje náš biorytmus. Mozek si potom myslí, že je den a nám se potom hůř spí. Dnes je už možné sehnat zařízení, které minimalizuje záření, obsahující modré světlo. To totiž našemu mozku a očím škodí nejvíce.

Jak se proti záření z mobilu bránit:

Telefonujte pokud možno vždy jen krátkou dobu. Nejlepší je použití handsfree.

Při telefonování držte mobil 2 cm od hlavy.

Nenoste mobil na těle (v kapse, za páskem apod.).

Při delším koukání na mobil zapněte režim Letadlo.

Nevolejte tam, kde je špatný signál. Tzn. v autě, MHD, ve výtahu atd. Tam je záření ještě silnější.

Při spánku mějte mobil položený alespoň 50 cm od hlavy.

 

Nejčtenější články