Close search

Gely na intimní hygienu: Jsou opravdu účinné, nebo se jedná o marketingový tah

pinterest.com Zdroj: pinterest.com

Intimní hygiena u žen už je dnes hojně propíraná v televizních reklamách, na billboardech, v časopisech. Nechce se snad ani věřit tomu, že ještě existují ženy, které hygienu intimních partií podceňují. Na trhu je nepřeberné množství produktů pro intimní hygienu. Jak jsou vlastně účinné a jsou vůbec důležité?

Přirozené pH

Intimní partie ženy vytváří mírně kyselé pH, které je jiné než pH zbytku pokožky. Je to proto, aby účinně chránilo před bakteriemi a infekcemi. Užíváním antibiotik, hormonální antikoncepce nebo i návštěva sauny a bazénu může přirozené pH narušit.

Co ho narušuje

Nepřítelem přirozené poševní mikroflóry jsou také zásadité  a parfémované sprchové gely, které kyselé pH narušují a kvůli kterým je pak tělo vystaveno nežádoucím útokům bakterií, infekcí a mykóz. Poševní výplachy vodou také nejsou nejšťastnějším řešením intimní hygieny. Zásaditá mýdla přirozeně pokožku vysušují, takže mýdlo na ruce rozhodně nepatří na intimní partie.

Gely pro intimní hygienu

Proto byly vytvořeny speciální mycí gely, které obsahují složky, podobné kyselejšímu pH pokožky intimních partií. Tyto gely schvalují proto i gynekologové, ale zároveň varují, že ani s nimi se to nesmí přehánět.

Mycí gely určené k intimní hygieně by měly sloužit především, jako prevence zánětů, infekcí a různých mykóz. Některé ženy, které začne jeden z těchto problémů trápit sáhnou po tomto přípravku a urputně se chtějí častým mytím rodidel problému zbavit. Ale Pozor, to může situaci ještě zhoršit, poněvadž intimní gely jemnou pokožku intimních partií ještě více naleptávají.

Pro ženy trpící kvasinkovými výtoky je proto lepší volit gely pro intimní hygienu s vyšším pH. Při potížích s kvasinkami se musí žena proléčit, takže návštěva gynekologa je v tu chvíli nezbytná. Když už svědění nebo pálení začnete pociťovat, omývejte se jenom čistou vodou a už vůbec nesahejte po parfemovaných mýdlech.

Jsou tedy potřeba?

Obecně tedy převládá názor, že intimním partiím by měla zjednodušeně řečeno stačit čistá voda a po intimních mýdlech by ženy měly sahat jen v případě, kdy pro ně není voda dostačující, mají pocit, že nejsou tam dole umyté. Ale v zásadě nejsou gely určené pro intimní hygienu nezbytné.

Není gel jako gel

Když už i chcete intimní mýdlo pořídit, hledejte takové, kde převládají přírodní složky a byliny. Pokud už pociťujete, že je něco v nepořádku, myjte se čistou vodou, případně také mycím gelem, ale tím , které má označení protizánětlivý, bakteriostatický, mykostatický a antipruriginózní, což zmírňuje svědění kůže a pokožku zbytečně nenaleptává.

 

Nejčtenější články