Close search

Do nového roku s bílým úsměvem. 5 tipů na domácí bělení, které vás nezruinuje

medicalinstitut.cz Zdroj: medicalinstitut.cz

Trápí vás odstín vašich zubů a žádné bělící pasty nefungují? Zkuste na to jít od lesa a začněte pravidelně používat metody, které vás skoro nic nestojí, potřebné ingredience má každý doma, a jsou velmi účinné. Uvidíte, že za pár týdnů zaznamenáte rozdíl.

Jablka a mrkev

Kdo by řekl, že ovoce a zelenina dokáží vaše zuby vybělit? Je tomu ale skutečně tak. Kromě chroupání jablíček a mrkví jsou super účinné i celer nebo čerstvé jahody. Jablka vás zbaví žlutého povlaku na zubech, proto si dělejte každý den jablečný rituál. Stejně tak mrkev si můžete dát večer místo chipsů. Nejenže budete mít bělejší zuby, ale také díky ní dostanete do těla betakaroten, po kterém se budete krásně opalovat na horském sluníčku.

Kokosový olej

Kokosový olej je všestranný pomocník v péči o pleť, vlasy, zuby i dutinu ústní. Oproti olivovému oleji se vám z něho neudělá špatně. Klasicky si vyčistěte zuby, vypláchněte ústa, naneste kokosový olej na zuby a roztírejte po sklovině. Také je prospěšný jako pohlcovač bakterií, proto zkuste každé ráno kokosový olej nechat poválet v puse, alespoň 15 min a vyplivnout. Olej obsahuje vitamín E, takže i krásně zklidní dásně.

Jedlá soda

Tuto metodu nelze aplikovat každý den, ale klidně ji jednou za měsíc vyzkoušejte. Rozdíl poznáte ihned. Stačí kartáček s pastou nebo samotný mokrý kartáček namočit v jedlé sodě a čištění může začít. Soda má abrazivní účinky, takže třením o zuby rozpouští i zubní kámen.

Dejte si pozor na tlačení, mohly byste si mechanicky poškodit zubní sklovinu. Smícháním jedlé sody s vodou si také můžeme vytvořit domácí ústní vodu, která zničí bakterie v ústech a budete mít po ní příjemný dech.

Bylinky

Pro svěží dech, odstranění plaku a bakterií jsou skvělé i bylinky. Například máta, bazalka nebo šalvěj. Bylinky můžete jen tak rozžvýkat. V kombinaci se zubní pastou vyzkoušejte tinkturu z hřebíčku vylouhovaného v olivovém oleji.

Vyhněte se octu a citronu

Raději zapomeňte na rady, kteé slibují vybělení zubů octem nebo citronem. Látky v nich jsou příliš agresivní a mohly by vám poleptat zubní sklovinu. Také myslete na to, abyste si nečistila zuby hned po snězení například jablka, citronu nebo po vypití coly. Tím byste si mohla také uškodit. Sklovina je například po vypití sladkého nápoje náchylná a mechanické čištění by ji poškodilo.

Čistota - půl zdraví

Základ pro zdravé zuby je čištění mezizubních prostor. Nesouvisí až tak s odstínem zubů, ale dámy, k čemu bílý chrup, když vás sužuje paradontóza nebo dokola se vyskytující váčky na dásních? Mezizubní kartáčky už se většinou dostaly do rukou každé z nás, jenže kdo je pravidelně používá? Myslete na to a masírujte prostor mezi zuby a dásně dvakrát denně, uvidíte, že odměnou vám bude zdravý úsměv.

 

Nejčtenější články