Close search

Dna. Nemoc, o které se příliš neví a jak poznat, že ji máme

pixabay Zdroj: pixabay

Ve společnosti se traduje, že onemocnění dnu způsobuje přemíra konzumace masa, ale spouštěčem nemusí být jen maso. Pokud se tímto onemocněním trápíte, měli byste s ním zatočit dřív, než ona zatočí s vámi.

Dnou většinou trpí muži, i mladí. Není to výsada těch, kteří „už hodně zažili“. Společné znaky pacientů jsou následující – hodně pracují, hodně si užívají a jejich jídelníček obsahuje mnoho kyselinotvorných potravin, jako je maso a spousta alkoholu.

Co je vlastně Dna?

Je to běžná nemoc způsobená hromaděním kyseliny močové v krvi. Kyselina močová je odpadní produkt, který v těle neustále vzniká a měl by být vylučován ledvinami. Pokud vaše tělo vyrábí příliš mnoho kyseliny močové nebo jí nedokáže dost vyloučit v moči, mohou se krystalky látky zvané monosodium-urát ukládat v měkkých tkáních, např. v kloubech, šlachách, ledvinách a způsobit bolest, zánět a poškození těchto tkání.

Jak poznáte, že ji máte?

Zpravidla příznaky zahrnují zanícené a bolestivé klouby na rukou nebo na nohou. Kůže na postižených místech se zbarvuje do červena, je lesklá a opuchlá. Pro zjištění hladiny kyseliny močové v krevním séru je možné použít krevní testy, ale nelze vždy spolehlivě vycházet jen z nich. Jestliže se dna neléčí, může způsobit poškození kloubů, a pokud se krystalky ukládají v ledvinách, pak i poškození ledvin.

Příčiny onemocnění

Možné příčiny dny zahrnují přílišnou konzumaci alkoholu, přemíru oxidačního stresu, genetické dispozice a metabolické poruchy, mezi které patří diabetes, vysoký krevní tlak a obezita. Dna může vzniknout i v důsledku nadprodukce kyseliny močové, která nastává při nadměrné konzumaci potravin bohatých na puriny (vnitřnosti, ledvinky, játra, mozeček, telecí a kuřecí maso). K purinovým látkám řadíme i kofein, takže pozor na velké množství kávy, coca-coly, kvasnicového nebo obyčejného piva, luštěnin i kakaa. Puriny jsou i v hovězím mase nebo v sardinkách.

Jak s nemocí zatočit

Při zmírňování příznaků dny je klíčové zvýšit rozpustnost kyseliny močové zvýšením pH v těle, čímž se její působení neutralizuje. To znamená zvýšit příjem zásadotvorných potravin, jako je listová zelenina, zejména salát třešně a červenou řepu. Také je důležité vyloučit z jídelníčku nebo alespoň minimalizovat potraviny přispívající ke vzniku zánětů, což jsou mj. rafinované cukry, nasycené tuky a alkohol. Nejlépe tělu prospějí šťávy ze syrové zeleniny.

Nejlepším bojovníkem proti dně jsou třešně, červená řepa, řapíkatý celer, citron a salát, například římský.

Nejčtenější články