Close search

Diagnóza rakovina: Jak se vypořádat s děsivým zjištěním?

Pixabay Zdroj: Pixabay

Rakovina je skutečným strašákem moderní doby. Je to nemoc, o které často slyšíte, jelikož ji mohl prodělat někdo z vaší rodiny, přátel, nebo dokonce sousedů. S léčbou se spojuje mnoho příběhů a informací, jak postupovat v případě onemocnění. Víte, jak se ale v první chvíli vyrovnávat s tak znepokojivým zjištěním?

Zjištění, že vy nebo z vašich blízkých má rakovinu, je v první chvíli děsivé. Strach a šok z nečekané zprávy vás mohou na chvíli ochromit. Přesto je potřeba se nevzdávat a s nemocí bojovat. Je nutné si uvědomit, že na rakovinu nejste sami, jelikož miliony lidí po celém světě mají tuto zákeřnou nemoc. Existuje také mnoho zkušených lékařů, kteří si vás mohou vzít pod křídlo a léčby, které mohou nemoc zastavit.

Vyrovnat se s emocemi

Ze začátku pro vás bude nejdůležitější vyrovnat se se svými pocity. Rakovina totiž může ovlivnit nejen vaše fyzické zdraví, ale i to psychické. Je zcela normální cítit ze začátku strach, zlost i zmatení. Mnozí pacienti se také často potýkají s pocity, že je jejich vlastní tělo zradilo. Rakovina se totiž často pojí k jednomu konkrétnímu orgánu, takže lidé mají tendenci vnímat nemoc jako bojkot svého vlastního těla.

Je ale důležité si všemi těmito pocity projít, uvědomit si svůj strach i zlost a postavit se jim. Místo toho, abyste své city potlačovali a utíkali před nimi.

Dostatek informací

Velkou úlevu i pomoc vám může přinést dostatek informací o vaší nemoci. Mluvte s lékaři, nebojte se ptát na zkušenosti, nebo dokonce i na nepříjemné otázky. Pokud budete vědět, co leží před vámi a jak ta cesta může vypadat, bude pro vás jednodušší ji zvládnout. Ze začátku se budete potýkat se skutečně velkým množstvím nových informací. Budete je také muset zpracovat rychle, proto tato situace vám může způsobit další stres. Nebojte se požádat o pomoc rodinu nebo přátele, pokud máte tu možnost. Více hlav víc ví.

Kontroly

Během léčby vás bude čekat mnoho návštěv u lékařů, ale ze začátku budou tyto návštěvy opět zahrnovat velké množství informací a poznatků o vašem zdravotním stavu. Pro vás samotného může být těžké zvládnout takový nápor zpráv najednou. Zkuste se tedy domluvit s členem rodiny, partnerem, nebo blízkým přítelem domluvit, aby vás k lékaři doprovodil. Vy můžete mít při rozhovoru s odborníkem strach a může pro vás být těžké vnímat, co vám říká. Pokud s sebou budete mít dalšího člověka, jeho podpora vám pomůže a on může pochytit ty informace, které například vám uniknou.

Malé úkoly

Po zjištění diagnózy vás bude čekat shromažďování velkého počtu informací ve velmi krátkém čase. Tento nátlak a strach z onemocnění může být zdrcující pro vaši psychiku. Abyste vše zvládli, zkuste si velké úkoly rozdělit podle priorit na menší části, které pro vás bude jednodušší zpracovat.

Zaměřte se také na doktora, který vás bude léčit. Musíte totiž spolupracovat s doktorem, kterému budete důvěřovat. Také se rozhodně nebojte kontaktovat více lékařů, se kterými prodiskutujete postup při léčení vaší nemoci.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu