Close search

Dětská obezita: Nejčastější příčiny, proč tomu tak je a co zařadit do jídelníčku, aby bylo vaše dítě fit

pixabay Zdroj: pixabay

Většina rodičů, jejichž dítko je obézní, čili tlusté, si neví s tímto problémem rady. Uvědomují si, že to není dobrý stav, ale často neví, jakým způsobem tento problém vyřešit. Představa, že jejich dítě bude držet nějakou dietu je pro ně samotné trýznivá. Máme pro vás tipy na to, jak nenásilně své dítě donutit, aby jedlo zdravěji a ještě mu u toho chutnalo.

V jídelníčku dětí, které jsou obézní většinou převládají špatné návyky:

Nesnídají anebo snídají sladké cereálie, oplatky nebo jiná nevhodná jídla

Chybí jim denní režim, tudíž přes den jedí málo a večer deficit dohánějí

Málo pijí čistou vodu, většinou sladké limonády

Večer jedí jídla, která jsou sice rychlá na přípravu, ale zdravá vůbec nejsou

Mají v jídelníčku málo ovoce a zeleniny

Nejí zakysané výrobky, zato velké množství čokolád, sušenek, baget a všeho, co vypadne ve škole z automatu

Snídaně: Nemusíte hned do svého potomka tlačit rýžové chlebíčky a rajče, vy ho znáte nejlíp, víte, co mu chutná, proto mu podávejte ovoce, které má rád, ale jen dopoledne. Zkuste, zda by mu vyhovovaly smoothie, do kterého můžete dát hodně zeleniny, když přidáte dva druhy ovoce, chuť zeleniny se zmírní a dítě bude mít radost z osvěžujícího sladkého koktejlu. K snídani pak ještě volte tmavé pečivo se slabou vrstvou tuku, klidně másla a například plátkový sýr (ale musí mít do 30 % tuku v sušině) nebo kvalitní šunku. Když cereálie, tak sypané, ne zapečené a ochutit je můžete medem a bílým jogurtem, pokud ho vaše dítě nemá rádo, můžete mu do müsli dát ovocný jogurt. K pití pak čaj bez cukru nebo se lžičkou medu, ředěný džus nebo vodu.

Dopolední svačina: Svačina je také důležitá v tom, aby dítě nehladovělo. Pokud vynechá dopolední svačinku, o to větší chuť bude mít na něco sladkého po obědě. Na svačinu mu tedy připravte pečivo s nějakou pomazánkou (zeleninové, avokádové, pokud má rádo, i z tuňáka lze připravit rychlou nízkotučnou pomazánku). Dobrou volbou je i tvarohový dezert. Tvaroh je vůbec prospěšný. Dítěti dávejte polotučný.

Oběd: Oběd by měl být teplý a měl by tvořit 1/3 denního příjmu kalorií. Nejlepší je libové maso s přílohou a zeleninou. Pokud zatím neděláte jiný salát než nastrouhané okurky se zálivkou z cukru a octa, naučte se zajímavější varianty, které dítěti budou chutnat. Přidávejte do salátů semínka, opražené oříšky, sýr nebo grilovanou zeleninu.

Odpolední svačina: Tady už byste měly ubírat s velikostí porce i s ovocem. V malém množství samozřejmě jablko, švestka či meruňka neuškodí, ale dítko by nemuselo sníst celé balení hroznového vína. Opět můžete namazat celozrnné pečivo s máslem a sýrem či šunkou. (Kaiserky nejsou tmavé pečivo, je to jenom obarvená bílá houska.)

Večeře: Teplé večeře dítě mít nemusí, vyvarujte se těžkým smaženým jídlům, i když jsou rychlé na přípravu. Zvolte raději zeleninový nebo těstovinový salát či rizoto. Dobré jsou také luštěniny, snažte se ale nezahušťovat moukou. Dobrou volbou jsou tvarohové výrobky, tuňák nebo třeba šmakoun. Je plný bílkovin a ty jsou večer důležité. Vyhýbejte se majonéze, salámům, párkům a podobným pochutinám.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu