Close search

Děti s autismem mívají svůj svět. Zásadní je včasná léčba

EUC Zdroj: EUC

Autismus je vrozenou odlišností ve vývoji a fungování mozku. Dítě se kvůli němu chová a myslí jinak než jeho vrstevníci. Projevy nemoci jsou velmi variabilní. Modelový příklad jedince s diagnózou autismu byste hledali jen těžko.

Dítě trpící autismemobvykle potíže v komunikaci a dělá mu problém reagovat na běžné situace a podněty. Někteří jedinci trpící touto diagnózu mají speciální pomůcky a potřeby, například ve vzdělávání či potřebují trvalý dohled. Jiní žijí samostatně a vedou spokojený rodinný život. Další z nich mohou také vynikat v matematice, jazycích či umění.

Záhadná nemoc

Příčiny vzniku autismu se vědcům doposud nepodařilo odhalit. Mluví se o kombinaci určitých genetických předpokladů a jiných rizikových faktorů, jimiž jsou zejména látky škodlivé pro lidský organismus nebo okolní životní prostředí.

Diagnostika je složitá

Vzhledem k tomu, že každý člověk se vyvíjí jinak, není diagnostika autismu zcela jednoznačnou záležitostí. První náznaky atypického chování lze zpozorovat už u kojenců. Ale jen čas ukáže, zda jde opravdu o poruchu v rámci autistického spektra. V současnosti dokáží odborníci poměrně spolehlivě detekovat tuto nemoc u dětí ve věku 2 let. Dítě s diagnózou autismu zpravidla:

  • příliš nekomunikuje s ostatními,
  • nemá potřebuje frekventovanějšího očního kontaktu,
  • často ignoruje lidi ve svém okolí,
  • působí dojmem vlastního vnitřního světa (málo spolupracuje, je těžké udržet nebo si získat jeho pozornost, je pohlcen tím, co dělá a co ho zajímá),
  • fixuje se na určité předměty nebo hračky,
  • obtížně se přizpůsobuje změnám.

Důraz klaďte na komunikaci

Pokud máte u svého dítěte podezření na tuto diagnózu, s návštěvou lékaře neotálejte. Vyšetření je totiž nutné průběžně opakovat a sledovat vývoj diagnózy v čase. V léčbě je kladen důraz především na sociální a komunikační dovednosti dítěte. A i když je diagnostika autismu obtížná a často trvá déle, čím dříve začnete s dítkem pracovat, tím lépe. Zvýšíte tak šanci, že se určité příznaky nemoci zmírní, nebo dokonce úplně zmizí.

Nejčtenější články