Close search

Čtyři věci, o kterých jste netušili, že přispívají k obezitě

pixabay Zdroj: pixabay

Cukr, ztužený tuk, přemíra kalorií, málo pohybu. O tom všem víme. Ale které věci a nešvary mohou také způsobovat obezitu u lidí? Logicky vzato je mnohem více dalších faktorů, které ovlivňují naši váhu. Které to jsou?

Antibiotika

Antibiotika samozřejmě dokáží člověku zachránit život, jenže poslední dobou slýcháváme slovo antibiotikum na každém rohu. Lékaři je předepisují i v případech, kdy to není zcela nutné. Antibiotika nic nezmůžou na virová onemocnění, např. když máte chřipku. Zbytečně tak do sebe dostáváte chemii, která ničí i velmi prospěšné bakterie ve střevech – probiotika.

To je právě ten důvod, proč antibiotika mohou přispívat k nárůstu obezity v populaci. Probiotika pomáhají při detoxikaci organismu a dietních a očistných kúrách. Dále tvoří řadu enzymů, které rozkládají potencionálně karcinogenní aminy a podporují trávení bílkovin a cukrů. Znesnadňují vstřebávání tuků do těla, a tak pomáhají udržovat zdravou tělesnou hmotnost.

Antibiotika v potravinách

A zase jsme u antibiotik. Zvířata určená k porážce a konzumaci preventivně dostávávají antibiotika a jiné látky hlavně z důvodu nabrání hmotnosti. Jenomže tato zvířata pak jíme my. To, že existuje souvislost mezi konzumací masa, plného antibiotik a nárůstem hmotnosti u lidí je prokázené – šest států s největším nadužíváním antibiotik má obyvatelstvo s největšími zdravotními problémy včetně obezity.

Dobrá zpráva je, že evropské normy jsou při užívání těchto látek daleko přísnější než normy americké. Přesto bychom si měli hlídat, co jíme a odkud to pochází.

Umělá sladidla

Základní myšlenka umělých sladidel je založena na tom, že používání nízkokalorických sladidel pomáhá člověku s hubnutím. Bohužel to není tak úplně pravda. Výzkumy opakovaně ukázaly, že potraviny a nápoje doslazované umělými sladidly stimulují chuť k jídlu, zvyšují touhu po sacharidech a podporují ukládání tuků a navýšení tělesné hmotnosti.

Umělá sladidla také způsobují různé metabolické dysfunkce, které způsobují zvýšení tělesné hmotnosti. Nárůst obezity v populaci se shoduje s dobou, kdy byly na trh uvedeny právě potraviny, obsahující umělá sladidla.

Upravované potraviny

Lidé jedí prefabrikáty, uzeniny, paštiky, polívky z pytlíky, zkrátka chemické věci a diví se, že nemohou zhubnout. Argument, že kdyby měli studovat každou etiketu, nemohli by jíst nic, jim na váze přidá už jen z principu. V těchto případech je dobré používat selský rozum a vyhledávat základní suroviny, co nejméně zpracované a z nich se případně doma vytvořit, co máte rádi.

Místo ovocných jogurtů si kupte bílý jogurt a ochuťte si ho doma medem nebo čerstvým ovocem. Paštiku si udělejte opravdu z jater, sami byste si tam asi 60 % vepřového sádla nedali, tak proč ji kupovat v obchodě. Nejde o to číst etikety, ale spíš přemýšlet o tom, co je a není dobré pro váš organismus a kupovat co nejméně upravované potraviny.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu