Close search

Co se stane, když musí vaše játra jet v jednom kuse na 110 procent?

pixabay Zdroj: pixabay

Jedna z nejčastějších obav lidí, kteří pijí alkohol, je, že si “minulý týden” nebo “minulý rok” poškodili játra. Játra vám dokáží dát najevo, že jste to přehnali s alkoholem nebo s konzumací průmyslově upraveného jídla. Jaká je úloha jater a co se stane, když vaše játra musí jet v jednom kuse na 110 procent?

Co je to jaterní dysfunkce?

Játra jakožto největší vnitřní orgán hrají v metabolismu zásadní roli. Jejich patrně nejdůležitější úlohou je detoxikace - fungují jako filtr, který zachytává a odstraňuje jedovaté látky z krevního oběhu. Bez účinně pracujících jater a zdravých ledvin by jed a odpadní látky zůstávaly v krvi.

Příznaky

Jaterní dysfunkce může vést k těmto příznakům: nedostatečný krevní oběh, zažívací problémy, bolesti hlavy, alergie s kožními projevy, hormonální výkyvy a pokud jsou játra přetížena dlouhodobě, pak i smrt.

Jaké jsou příčiny?

Každý den vaše játra zpracují a vyloučí přibližně jeden litr žluči. Žluč je nezbytná pro vstřebávání živin rozpustných v tucích, např. mnoho vitamínů ze střev. Její vylučování napomáhá vylučování toxických látek. Na to, zda játra dobře plní svoji funkci, má vliv řada faktorů.

Jsme denně vystaveni tisícům jedů (z ovzduší, kouření, alkoholu, léčiv, stresu, čistících prostředků a kosmetiky) a chemikálií (z pesticidů, hormonů obsažených v jídlech, potravinových aditiv, např. barviv, příchutí a konzervantů, dále z geneticky modifikovaných potravin a znečištěné vody.) Játra tyto látky zneškodňují a odesílají je do střev, které je následně vyloučí.

Vylučování probíhá i prostřednictvím plic, ledvin nebo pokožky. Přehnané nároky na játra, vyplývající z přejídaní, z konzumace příliš energetické stravy nebo nekvalitního jídla, ze špatného životního prostředí, přepracování nebo z emočního stresu, mohou zapříčinit jejich přetížení a vést ke snížené schopnosti odstraňovat jedy a hormony a vytvářet žluč. Přetížená játra umožňují toxickému odpadu, aby pronikal do krevního oběhu.

Jak bojovat

Detoxikace jater je komplexní dvoufázový proces, který zahrnuje sérii reakcí. Obě fáze vyžadují specifické základní živiny, jako vitaminy skupiny B, kyselinu listovou a síru, a také anitoxidanty, např. beta-karoten, vitamíny E a C a selen. Při tomto detoxikačním procesu se toxiny přeměňují na molekuly rozpustné ve vodě a mohou být následně vyloučeny ve stolici, v moči nebo v potu. S ohledem na nároky, které klademe na játra, je nezbytné podpořit jejich funkci dodáváním veškerých potřebných živin.

Jezte zelenou zeleninu - tmavě zelená zelenina je nabitá chlorofylem, jenž dokáže neutralizovat škodlivé chemické látky. Hořké a pálivé zelené byliny, jako jsou kopřivy, řeřicha, roketa, rukola, pampeliška nebo hořčice, mají přirozený čistící účinek a mohou přispět k očistě a detoxikaci tkání. Super potravinou je také kurkuma.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu