Close search

Chcete zářivou pokožku bez ekzému nebo akné? Poradíme vám jak na to

pixabay Zdroj: pixabay

Kosmetický průmysl je odvětví, kterým protékají miliardy korun. Ať už bojujete s nějakou chronickou nemocí, např. s lupenkou, nebo jen odedávna hledáte dokonalý krém, který by vyhladil známky stárnutí, buďte si jisti, že vaši pleti prospěje, pokud ji dopřejete rozumnou výživu.

Co je zdravá pokožka?

Kombinací správné stravy, hydratace a čištění dosáhnete toho, že se vás každý bude ptát, co děláte, že tak záříte!  Kůže je největším orgánem lidského těla a také jedním z nejdůležitějších. Denně je vystavena působení toxinů znečišťujících životní prostředí, slunečním paprskům i chemickým látkám, což může vést ke kožním problémům a ke zhoršení kvality pokožky, tedy k předčasným vráskám.

Vaše kůže funguje jako první linie obrany a je přirozeným brněním proti vlivům zvenčí, proto je důležité dbát na to, aby byla pružná a silná. Pokožka se obnovuje přibližně každých čtyřicet dní, takže se správným zacházením můžete zlepšit kvalitu pokožky za relativně krátkou dobu, o něco déle než měsíc.

Kožní problémy

Ekzém nebo lupenka, akné, vrásky nebo ochablá kůže jsou známky toho, že vaše kůže potřebuje zvláštní péči – a to zevnitř i zvenčí. Příznakem je zánětlivá, suchá a loupající se pokožka, zvýšená tvorba kožního mazu, která vede k tvorbě pupínků a k nečisté pleti, nebo ztenčování kůže.

Možné příčiny

Kožní problémy mohou naznačovat nedostatek živin nebo problémy s trávením, např. nedostatečnou absorpci nebo málo „hodných“ bakterií v trávicím traktu. Jinak řečeno, mohou souviset s jídelníčkem, který obsahuje hodně kyselinotvorných potravin, jako je maso, mléčné výrobky, alkohol a kofein. Tyto potraviny pozměňují přirozené, mírně zásadité pH těla a umožňují těm „špatným“ bakteriím, aby se množily. Pokožka také potřebuje hydrataci, aby si udržela sílu a pružnost. Je možné, že vaše pokožka žízní.

Vyživte ji

Zkuste dosáhnout krásné pleti za pomocí živin. Znamená to zařadit do jídelníčku hodně potravin bohatých na vitamin C, např. papriky, chilli papričky, brokolici, kadeřávek, špenát a další potraviny bohaté na vitamíny A – batáty, mrkev, dýně nebo pampeliškové listy. Dalším klíčovým hráčem je zinek, protože pomáhá regulovat produkci kožního tuku a účastní se tvorby membrán kožních buněk. Zinek naleznete v dýňových semínkách, kešu ořeších a v tepelně neupraveném kakau. Tučné mořské ryby, které obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny jsou také velmi důležitým prvkem v boji proti kožní problémům.

Objevte šťávu z aloe vera, která zklidňuje a podporuje růst příznivé mikroflóry v trávícím traktu a snižuje kyselost organismu. Nejzákladnější druh zeleniny okurka je často přehlížená, přitom výrazně hydratuje organismus. Obsahuje téměř 95 % vody a vitaminy skupiny B, velké množství minerálů a silných antioxidantů.

Peeling

Pravidelně 2-4 krát týdně zbavujte kůži odumřelých buněk. Usnadňuje to detoxikaci a umožňuje odkrytí mladších a svěžejších buněk v zářící vrstvě pleti. Kartáčujte si pokožku těla nasucho před sprchováním. Na obličej stačí jemný kartáček nebo žínka.

Nejčtenější články