Close search

Bolí vás často v krku nebo trpíte angínami? Tyto babské recepty vám pomohou i bez chemie

pixabay Zdroj: pixabay

Krk symbolizuje komunikaci, ale jestli někoho trápí opakované angíny, či chřipky a nachlazení při kterých nemůže mluvit, dokáže to pěkně znepříjemnit život. Jaké mohou být příčiny toho, že nás často bolí v krku a přicházíme o hlas? Máme pro vás několik “babských receptů”, které dokáží skutečně pomoci.

Dejte si studenou sprchu

Pokud jednostranně zatěžujeme tělo buď myšlenkami, anebo přílišným pohybem, dochází k přetížení organismu, imunitní systém přestává pracovat a my onemocníme. Je určitě užitečné myslet už na prevenci. Lidské tělo je stavěno na pohyb a přílišné vysedávání oslabuje imunitu. I krk citlivě reaguje na naši lenost a zařídí se podle toho. Prevenci proti běžným nemocem může být i zlepšení spolupráce mezi pohybem a dýcháním. Také otužování, které není moc populární. Většina lidí rádo vysedává “za kamny” a vyhýbá se studené sprše, ale možná právě studená sprcha dokáže zabránit mnohým běžným nemocem, jakými jsou angína, chřipky a nachlazení.

Prevenci bychom měli, ale co když už nás opravdu bolí v krku? Většina z nás jde k doktorovi pro antibiotika. Na angínu platí vydatný spánek, klidový režim a babské recepty, které jsou ověřené našimi babičkami a prababičkami.

Recept s cibulí

Babský recept s cibulí - nakrájená cibule se spaří, zabalí se do pleny a teplá přiloží na bolavý krk. Šátkem si pak můžeme obvázat krk a uložit se ke spánku. Mnohdy tento recept pomůže víc, jak šumivé tablety z lékárny.

Čaj ze šalvěje

Babský recept se šalvějí - Stačí si uvařit silný šalvějový čaj a dát do něho velkou lžíci medu. Čaj potom pijte po malých doušcích a vyplachujte si jím i bolavý krk. Šalvěj je sice hořká, ale velice účinná. Můžete bylinku znovu a znovu zalévat horkou vodou, tak bude čaj slabší a slabší a váš krk bude dostávat slabší energetický náboj z této zázračné bylinky. Když už je čaj úplně slabý, uvařte si novou silnou dávku a postupně ji zas můžete ředit.

Švédské kapky

Na zánět v krku jsou také skvělé švédské kapky. Stačí si je nakapat do čaje a vykloktat si s nimi před spaním v krku. Přes noc se vám uvolní hleny a bolavý krk se může zpamatovat. Stejně působí i slaná voda, která uvolní bolavý krk a hleny.

"Smrťák"

Dalším babský recept se nazývá “smrťák”, jen není vhodný pro děti, protože obsahuje alkohol. Tímto lektvarem vypálíte ze sebe všechny bacily. Do hrnku nalijeme panáka slivovice, pokud možno moravské a kvalitní, přidáme polévkovou lžíci medu, vymačkáme půlku citronu a vše zalijeme teplou vodou - ne vařící, ale ani vlažnou. Smrťák vypijeme a zalezeme do peřin. Dbáme na to, abychom ho nevypili litry, přeci jen je tam alkohol.

 

Nejčtenější články